Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Πρόβλεψη για συρρίκνωση ΑΕΠ το 2012

Ψαλιδίζουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της ευρωζώνης οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ. Βλέπουν συρρίκνωση 0,1% το 2012 και ανεργία στο 10,6%.

ΕΚΤ: Πρόβλεψη για συρρίκνωση ΑΕΠ το 2012
Στην μηνιαία της έκθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας της ευρωζώνης, όμως οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ είναι πιο ανησυχητικές.

Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Έτσι, βλέπουν πλέον ύφεση της ευρωζώνης κατά 0,1% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,8%. Για το 2013 προβλέπουν ανάπτυξη 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%. Παράλληλα, αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανεργία της ευρωζώνης, στο 10,6% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 10%. Για το 2013 δεν προβλέπεται μεταβολή στο ποσοστό της ανεργίας, ενώ αρχικά, οι εμπειρογνώμονες «έβλεπαν» μείωση στο 9,7%.

Ως προς τον πληθωρισμό, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για διαμόρφωση στο 1,9% για το 2012 και περαιτέρω υποχώρηση στο 1,7% τον επόμενο χρόνο.

Στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι οι εμπειρογνώμονες, αποδίδουν την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους, «στα πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης σε χώρες της ευρωζώνης, στην περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης και στα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v