Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη της Wall Street με την "αρκούδα"

Ενισχύονται οι πιέσεις στη Wall με το σύνολο των δεικτών να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο και τον S&P να χάνει τις 1.100 μονάδες. Απώλειες άνω του 4% για BofA και Citigroup. Ελεύθερη πτώση ευρωαγορών, βούλιαξαν οι τράπεζες.

Ενισχύονται οι πιέσεις στη Wall με το σύνολο των δεικτών να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο και τον S&P να χάνει τις 1.100 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει απώλειες 1,6% στις 10.483 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,9% στις 1.90 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,7% στις 2.319 μονάδες.

Στις διεθνείς αγορές ανιχνεύονται ενδείξεις πανικού, με απώλειες σε «ριψοκίνδυνα» ενεργητικά αλλά και επενδυτικά «καταφύγια», καθώς η κρίση χρεών στην ευρωζώνη απειλεί να τεθεί εκτός ελέγχου και πολλά χρηματιστήρια κινούνται σε bear markets.

Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και οι δραματικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με την κρίση στην γαλλο-βελγική Dexia, πίεσαν σε βαθιές απώλειες για άλλη μια συνεδρίαση τις ευρωπαϊκές αγορές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης Standard & Poor’s εισήλθε σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από το υψηλό της 29ης Απριλίου. Και ο δείκτης Nasdaq βούλιαξε σε bear market αν και ενδοσυνεδριακά στην συνέχεια ανέκαμψε χάρη σε μεμονωμένες επιχειρηματικές ευνοϊκές εξελίξεις.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών εμφανίζουν περαιτέρω μεγάλες απώλειες, με την Bank of America να υποχωρεί σχεδόν 4% με μεγάλο όγκο συναλλαγών τα τάξης των 4 εκατομμυρίων μετοχών. Η Citigroup υποχωρεί 2,1%, η Morgan Stanley 2,6%, η J.P. Morgan Chase 1,2%.

Ο Dow διολίσθησε χθες 2,4% κι έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2010. Ο Standard & Poor’s 500 έκλεισε χθες κάτω από τις 1.100 μονάδες για πρώτη φορά σε ένα χρόνο και πλέον. Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές του δείκτη διολίσθησαν 4,5%, έχοντας εμφανίσει πτώση 29% μέχρι στιγμής στο έτος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν και σήμερα, μετά την αναβολή της απόφασης περί της εκταμίευσης της επόμενης δόσης κεφαλαίων βοηθείας προς την Ελλάδα και τις φήμες για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ιδιωτών ομολογιούχων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,58% χαμηλότερα στις 4.944 μονάδες, ο DAX 2,98% στις 5.217 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2,61% στις 2.851 μονάδες.

Εντονες ήταν οι τραπεζικές πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Deutsche Bank μεταξύ των πιο χαμένων μετοχών (-6,7%), εξαιτίας της προειδοποίησης ότι δεν θα αντεπεξέλθει στους στόχους κερδών 2011.

Η μετοχή της Dexia διολίσθησε έως 38% ενδοσυνεδριακά αλλά περιόρισε τις απώλειες μετά τις δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών Βελγίου και Γαλλίας ότι θα εγγυηθούν για την τράπεζα, και έκλεισε με απώλειες 18%.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα βλέμματα παραμένουν επικεντρωμένα στις εξελίξεις γύρω από τα σενάρια χρεοκοπίας και κουρέματος, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επενδυτές την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος εξήγησε τις αναμενόμενες επιδράσεις του νέου προγράμματος της κεντρικής τράπεζας για τόνωση της ρευστότητας.

Τα στατιστικά μεγέθη για τις εργοστασιακές παραγγελίες Αυγούστου έδειξαν μειωση 0,2%.

Κέρδη αποκομίζει, στο επιχειρηματικό τοπίο, η Apple, εν αναμονή παρουσίασης του νέου iPhone. Η πολύ καλή πρόβλεψη για τις διαφημιστικές δαπάνες σε κινητή τηλεφωνία και υπολογιστές – ταμπλέτες υποστηρίζει την θετική αντίδραση των τεχνολογικών τίτλων.

Η είσοδος της Wall σε bear market δημιούργησε κύμα πωλήσεων σε όλες τις αγορές και ο χρυσός υποχωρεί 2,5% στα 1.615 δολ. ανά ουγκιά, ενώ ο άργυρος διολισθαίνει 4% στα 29,36 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v