Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία και Βέλγιο εγγυώνται για την Dexia

Η Γαλλία και το Βέλγιο παρενέβησαν για να αποτρέψουν επενδυτικό πανικό στις αγορές, ανακοινώνοντας ότι θα εγγυηθούν για το χαρτοφυλάκιο επισφαλειών της τράπεζας Dexia.

Γαλλία και Βέλγιο εγγυώνται για την Dexia
Η Γαλλία και το Βέλγιο παρενέβησαν για να αποτρέψουν επενδυτικό πανικό στις αγορές, ανακοινώνοντας ότι θα εγγυηθούν για τα δάνεια της Dexia, καθώς η κρίση χρηματοδότησης της γαλλο-βελγικής τράπεζας έχει προκαλέσει «αιματοκύλισμα» στις τραπεζικές μετοχές της ηπείρου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin και ο Βέλγος ομόλογός του Didier Reynders, δήλωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους, ότι συνεργάζονται με τους κεντρικούς τραπεζίτες των δύο χωρων ώστε «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους καταθέτες και τους πιστωτές. Από αυτή την άποψη, υπάρχει δέσμευση εγγυήσεων της χρηματοδότησης της Dexia.”

Η μετοχή της Dexia βούλιαξε στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών έως 38% ενδοσυνεδριακά αλλά περιόρισε τις απώλειες μετά τις δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών και έκλεισε με απώλειες 18% στο 1,05 ευρώ.

Αργά χθες το βράδυ, τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας συμφώνησαν στον διαμελισμό της Dexia, που κατέχει 20,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας και άλλων προβληματικών κρατών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση των Financial Times.

Στον διαμελισμό περιλαμβάνεται η πώληση των «υγιών» μονάδων, όπως η Dexia Asset Management και η τουρκική DenizBank, καθώς και η δημιουργία «τράπεζας επισφαλειών» που θα αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο ομόλογων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Την εγγύηση αυτής της bad bank, θα αναλάβουν οι κυβερνήσεις Βελγίου και Γαλλίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v