Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" στη Wall με το βλέμμα στην Ελλάδα

Απώλειες στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα. Πτώση 260 μονάδων για τον Dow Jones. "Βουτιά" 9,3% για τη BofA και 8,7% για Citigroup.

Απώλειες στη Wall καθώς τα απροσδόκητα καλά οικονομικά στοιχεία δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα. "Βουτιά" 9,3% για BofA, 8,7% για Citi. Σε χαμηλό Σεπτεμβρίου 2010 ο δείκτης S&P 500.

Οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους και ευρύτερα στην Ευρωζώνη για άλλη μια συνεδρίαση, οδήγησαν σε πτώση τη Wall.

Συγκεκριμένα, η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι εφικτοί οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και πιθανή μετάσταση της κρίσης στις υπόλοιπες αδύναμες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο θετικά χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο μακροοικονομικό μέτωπο καθώς ο δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει το Institute for Supply Management ανήλθε στο 51,6% έναντι 50,6% τον Αύγουστο και αντίστοιχα στην στεγαστική αγορά, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,4% την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο με την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors να ανακοινώνει αύξηση 19,8%, την Chrysler 27% και τη Ford 9%.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Glenmede Investment and Wealth Management, Jason Pride, «Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη αν και τα σημερινά οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αναμενόταν. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία για να διεξάγουμε ουσιαστικά συμπεράσματα».

Στους χρηματιστηριακούς δείκτες, νέες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στο τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 9,3%, τη Citigroup 8,7% και τη Morgan Stanley 7%.

Στον αντίποδα, άνοδο 3% σημείωσε ο τίτλος της Yahoo μετά την ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο Dow υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα κατά 6% ενώ στο τρίτο τρίμηνο 2011 η πτώση άγγιξε το 12%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 2,1% στα 1.656 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει ακάθεκτη κάτω από τα 80 δολ. στα 77,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 15%, στα 0,66 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,6%, στα 17,61 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 2,37%, στις 10.655,08 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 2,85%, στις 1.099,19 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 3,29%, στις 2.335,83 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι εφικτοί οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος και η υποβάθμιση της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia από τον οίκο Moody’s δημιούργησαν ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και επέφεραν νέες κάθετες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 1,03% χαμηλότερα στις 5.076 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 2,28% στις 5.377 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 1,85% στις 2.927 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v