Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

B. Bernanke: Ετοιμη για πρόσθετα μέτρα η Fed

Η Fed είναι προετοιμασμένη να λάβει περαιτέρω μέτρα για να υποστηρίξει την ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη, που συγκρατείται εξαιτίας της αδύναμης αγοράς εργασίας και της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, δήλωσε ο διοικητής.

B. Bernanke: Ετοιμη για πρόσθετα μέτρα η Fed
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένη να λάβει περαιτέρω μέτρα για να υποστηρίξει την ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη, που συγκρατείται εξαιτίας της αδύναμης αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, δήλωσε ο διοικητής Ben Bernanke.

«Η επιτροπή (καθορισμού πιστωτικής πολιτικής) θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και είναι προετοιμασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, στο πλαίσιο πάντα της σταθερότητας τιμών,» δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve.

Με δεδομένη την αναιμική ανάπτυξη της απασχόλησης που πιέζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία να μην βιαστεί να μειώσει τις δαπάνες βραχυπρόθεσμα, παρά τις άμεσες πιέσεις για μείωση του ελλείμματος του προΫπολογισμού.

Πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη δημιουργούν «συνεχιζόμενους κινδύνους» στην αμερικανική ανάπτυξη κι έχουν προκαλέσει πιέσεις στην εμπιστοσύνη και τις δαπάνες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου, κατά την οποία κλήθηκε κυρίως για να εξηγήσει τι ακριβώς θα σημαίνει το “Operation Twist» το οποίο ανήγγειλε η κεντρική τράπεζα για να τονώσει περαιτέρω την ρευστότητα.

Ο κ. Bernanke δήλωσε ότι η εν λόγω επιχείρηση «μεταφράζεται» σε μείωση του βασικού επιτοκίου fed funds κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης) και θα προκαλέσει μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v