Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσβησαν τις "ιαπωνικές" απώλειες οι αγορές

Οι προοπτικές ενδυνάμωσης της διεθνούς ανάκαμψης και οι προσπάθειες συντήρησης της καλής απόδοσης του 3μήνου, στηρίζουν υψηλότερα τις διεθνείς αγορές, σβήνοντας τις "εξ Ιαπωνίας" απώλειες.

Οι προοπτικές ενδυνάμωσης της διεθνούς ανάκαμψης και οι προσπάθειες συντήρησης της καλής απόδοσης του 3μήνου, στηρίζουν υψηλότερα τις διεθνείς αγορές, σβήνοντας τις μετά-Ιαπωνίας απώλειες.

Η καλή είδηση από την αμερικανική απασχόληση έδωσε την αφορμή για αγορές στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την διήμερη διορθωτική τάση, παρά την ευρύτερη επιφύλαξη που συνεχίζει να επικρατεί καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπερνούν τα 106 δολάρια και η Πορτογαλία βυθίζεται σε πολιτική κρίση.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,54% στις 12.152 μονάδες, ο S&P 0,68% στις 1.306 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,1% στις 2.728 μονάδες.

Στην Wall Street χθες επικράτησαν ήπια μικτά πρόσημα και τελικώς ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,6%.

Παρά το ευρύτερο νευρικό κλίμα που επικρατεί εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης στην Μέση Ανατολή, της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία αλλά και της συνεχιζόμενης κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, αναλυτές τονίζουν ότι οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν την καλή εικόνα του τριμήνου, που κλείνει στα τέλη Μαρτίου.

Η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ πάνω από τα 1.440 δολ. ανά ουγκιά, καθώς οι φόβοι για την γεωπολιτική κρίση στην Μέση Ανατολή και και την κρίση χρεών στην ευρωζώνης ευνοούν τα «καταφύγια» των πολυτίμων μετάλλων.

Στα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών αναρριχήθηκαν και οι τιμές του αργύρου. Το συμβόλαιο Μαΐου του μετάλλου ενισχύεται 1,8% στα 37,86 δολ. ανά ουγκιά

Με τα σημερινά κέρδη η Ευρώπη και από τις αρχές της εβδομάδας η Wall Street, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που κινούνταν πριν τον σεισμό και τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία.

Ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας μειώθηκε κατά 5.000, δημιουργώντας ευνοϊκές προοπτικές για σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αλλά οι παραγγελίες διαρκών αγαθών επέδειξαν αναπάντεχη μείωση τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ενισχύονται και ξεπερνούν τα 106 δολ. ανά βαρέλι στην Νέα Υόρκη για το συμβόλαιο Μαρτίου, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2008.

Η Best Buy κερδίζει 4% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου πραγματοποιείται η πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής, που θα επιχειρήσει να δώσει μια συνολική λύση στην κρίση χρεών.

Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία μετά την πρόταση μομφής στα νέα μέτρα λιτότητας αποδεικνύεται προεξοφλημένη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που διατηρούν θετικά πρόσημα.

Παρά την υποβάθμιση των περισσοτέρων ισπανικών τραπεζών από την Moody’s και της πορτογαλικής οικονομίας από την Fitch, οι ευρωπαϊκές αγορές «έσβησαν» όλες τις απώλειες που υπέστησαν μετά τον σεισμό και τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε σήμερα ενισχυμένος κατά 1,47% στις 5.881 μοναδες, ο DAX 1,9% στις 6.934 μονάδες, ο CAC 1,48% στις 3.969 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v