Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall κόντρα σε οικονομία, πετρέλαιο

Επέστρεψε πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow παρά τη βουτιά στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και την άνοδο σε υψηλό 29 μηνών του πετρελαίου. Σε επίπεδο ρεκόρ ο χρυσός. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Επέστρεψε πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow παρά τη βουτιά στις πωλήσεις νεόδμητών κατοικιών και την άνοδο σε υψηλό 29 μηνών του πετρελαίου. Ισχυρή ζήτηση για ενεργειακούς τίτλους. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης η Wall Street μετά την βουτιά σε ιστορικά χαμηλά στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις υποχώρησαν 16,9% τον Φεβρουάριο έναντι αύξησης 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα παραμένουν οι ανησυχίες τόσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης όπου το ΝΑΤΟ εμφανίζεται διχασμένο για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην περιοχή όσο και για την κατάσταση στην ευρύτερη της Μέσης Ανατολής.

Αντίστοιχα και στην Ιαπωνία οι ειδήσεις μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς μαύρος καπνός βγαίνει από τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα, με την αρμόδια εταιρία να μην μπορεί να δικαιολογήσει τα ακριβή αίτια του. 

Ωστόσο γρήγορα το αρνητικό κλίμα άλλαξε στη Wall στηριζόμενο κυρίως σε θετικές εταιρικές ανακοινώσεις αλλά και στον ενεργειακό κλάδο.

Συγκεκριμένα η Boeing και με αφορμή τα βελτιωμένα επίπεδα ρευστότητας που παρουσιάζει ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει αύξηση της διανομής μερίσματος για το 2012.

Ισχυρά κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο μετά την άνοδο σε υψηλό 29 μηνών της τιμής του πετρελαίου στα 105,98 δολ. ενώ και ο χρυσός κινήθηκε σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ στα 1.438 δολ./oz.

Στον αντίποδα, αρνητικό αντίκτυπο στη μετοχή της American Bank προκάλεσε η απόρριψη του σχεδίου αύξησης του μερίσματος από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ με τον τίτλο να υποχωρεί 2%.

Αντίστοιχα ισχυρές πιέσεις και για την μετοχή της Abode Systems μετά την δημοσιοποίηση προβλέψεων κερδοφορίας κατώτερων των προσδοκιών εξαιτίας (όπως αναφέρει η διοίκηση) της κρίσης στην Ιαπωνία.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 1% στα 1,92 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 1,9% στα 26,32 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 12.086,02 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,29% στις 1.297,54 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,54% στις 2.698,30 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημαντικά κέρδη απεκόμισαν οι μεταλλευτικές μετοχές ακολουθώντας την άνοδο των τιμών των μετάλλων και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν τελικώς με θετικά πρόσημα, με εξαίρεση την αγορά της Πορτογαλίας (-0,99%), που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρεών που πλήττει την Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 5.796 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,35% στις 6.804 μονάδες, ενώ ο CAC 0,54% υψηλότερα στις 3.914 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v