Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέκαμψε στις 12.000 μονάδες ο Dow Jones

Το mega-deal της ΑΤ&Τ με τη θυγατρική της Deutsche Telecom, T- Mobile USA οδήγησαν τη Wall σε τρίτη διαδοχική άνοδο, τον Dow πάνω από τις 12.000 και τον S&P σε απόσταση αναπνοής από τις 1.300. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Το mega-deal της ΑΤ&Τ με τη θυγατρική της Deutsche Telecom, T- Mobile USA οδήγησαν τον Dow Jones πάνω από τις 12.000 μονάδες και τον S&P σε απόσταση αναπνοής από τις 1.300.

Αναλυτικά η απόφαση της Deutsche Telecom να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, T- Mobile USA στην AT&T έναντι 39 δισ. δολαρίων, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η εξαγορά λάβει την έγκριση των Ρυθμιστικών Αρχών τότε η AT&T θα γίνει η πρώτη εταιρία ασύρματης τηλεφωνίας στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που θα αγγίζει τα 34 εκατ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της D.A. Davidson, Fred Dickson, “Οι εξαγορές αποτελούν δόση αδρεναλίνης για τους επενδυτές καθώς επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρηματίες ακόμα βλέπουν σημαντικές αξίες σε μετοχές παρά το 2ετές ράλι των χρηματαγορών”.

Παράλληλα, η πρόοδος στις εργασίες ηλεκτροδότησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ίσως αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Ωστόσο παραμένει ρευστή η κατάσταση τόσο στη Μέση Ανατολή (Μπαχρέιν, Υεμένη) όσο και στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη) με την τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη να ενισχύεται για άλλη μια μέρα στα 102,33 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός να σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.428 δολ./oz.

Επιστρέφοντας στο εταιρικό μέτωπο, σημαντικά κέρδη 5% σημειώνει λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, η μετοχή της Tiffany & Co μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερης της αναμενόμενης κερδοφορίας στο δ’ τρίμηνο.

Κέρδη και για τον τίτλο της Charles Schwab η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει επιχείρηση online χρηματιστηριακών υπηρεσιών έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα η μετοχή της Sprint Nextel υποχώρησε έως και 16% καθώς διαψεύστηκαν οι φήμες ότι είχε θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την εξαγορά της T-Mobile USA από την Deutsche Telecom.

Απώλειες 1,5% και για τον τίτλο του τραπεζικού ομίλου της Citigroup καθώς ανακοίνωσε reverse split με ανταλλαγή μίας νέας μετοχής για κάθε δέκα παλαιές και επανακαθορισμό του τριμηνιαίου μερίσματος.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 9,6% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και οι τιμές διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, υποδεικνύοντας την συνέχιση της διολίσθησης στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 0,5% στα 1,93 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 2,3% στα 27,28 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,5% στις 12.036,53 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,5% στις 1.298,38 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,83% στις 2.692,09 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η τηλεπικοινωνιακή ευφορία είναι διάχυτη και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,19% στις 5.786 μονάδες, ο DAX 2,28% στις 6.816 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 2,37% στις 3.904 μονάδες. 

Καθώς  το ιαπωνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω αργίας, το επίκεντρο των ασιατικών συναλλαγών τέθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου κυριάρχησε η είδηση της μελέτης διαμελισμού του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού PCCW (+4,6%). Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με άνοδο 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v