Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και αποτελέσματα "πρασίνισαν" τη Wall

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα καλά αποτελέσματα της FedEx, τερμάτισαν το πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων στη Wall. Παραμένει στο προσκήνιο η κρίση στην Ιαπωνία.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα καλά αποτελέσματα της FedEx, τερμάτισαν το πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων στη Wall. Παραμένει στο προσκήνιο η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Πρώτη μέρα αντίδρασης στη Wall μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Η αφορμή για τη σημερινή άνοδο δόθηκε από τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο αν και σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2009.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις στα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 385.000 έναντι 388.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πέρα όμως από τις καλές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, ώθηση στη Wall έδωσαν και οι καλύτερες των αναμενόμενων προβλέψεις κερδοφορίας της FedEx, με τη μετοχή να ενισχύεται 3%, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Ωστόσο οι ανησυχίες για ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία παραμένουν αν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε τελευταία έκθεσή της χαρακτηρίζει μεν σοβαρή αλλά «σταθεροποιητική» την κατάσταση στην περιοχή. Παράλληλα αναφέρεται ότι κανένας θάνατος μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Εξίσου σοβαρή παραμένει και η κατάσταση στη Λιβύη με τον Καντάφι να καλεί τους υπερασπιστές της Βεγγάζης να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους καθώς τα στρατεύματά του πλησιάζουν ενώ τεταμένη είναι η κατάσταση και στο Μπαχρέιν μετά την σύλληψη των 6 ηγετών της αντιπολίτευσης.

Συνέπεια της αναταραχής σε Βόρεια Αφρική και Μέση ανατολή, το πετρέλαιο ενισχύθηκε 3,5% στα 101,46 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 1.403 δολ./oz.

Αντίστοιχα, ανοδικά αντέδρασε σήμερα και το δολάριο μετά το υψηλό 16 ετών του γεν την προηγούμενη μέρα, με την ισοτιμία πλέον να διαμορφώνεται στα 79,04 γεν ανά δολάριο.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 3,2% στα 1,93 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 1,4% στα 27,80 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 11.774,59 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,34% στις 1.273,72 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,73% στις 2.636,05 μονάδες.

Στις ευρωαγορές κυριάρχησαν τάσεις ανάκαμψης μετά την πολυήμερη πτώση και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,75% στις 5.696 μονάδες, ο DAX 2,2% στις 6.657 μονάδες, ενώ ο CAC 2,43% στις 3.786 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v