Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραδιενεργό νέφος "σκέπασε" τη Wall

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην στεγαστική αγορά, οδήγησαν σε πτώση 2% τη Wall. Έχασαν τα κέρδη 2011 S&P και Nasdaq. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η πυρηνική κρίση μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην στεγαστική αγορά, οδήγησαν σε σημαντική πτώση 2% τους δείκτες της Wall. Έχασαν τα κέρδη 2011 S&P και Nasdaq.

Η προειδοποίηση για «πιθανές καταστροφικές εξελίξεις» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 27 ετών στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, προκάλεσαν την τρίτη διαδοχική πτώση στη Wall.

Αναλυτικά, η πυρηνική κρίση συνεχίζεται στην Ιαπωνία με μεγαλύτερη ένταση. Χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είναι πιθανό να υπάρξουν «καταστροφικές εξελίξεις» στην Ιαπωνία μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ επισήμανε ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντικά κέρδη 5,7% μετά από εκτιμήσεις διεθνών οίκων ότι η Ιαπωνία θα ανακάμψει σύντομα από την κρίση και την ελπίδα των επενδυτών ότι ο πυρηνικός κίνδυνος θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία από τις αρχές της χώρας.

Παράλληλα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία στην στεγαστική αγορά με τις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο να εμφανίζονται μειωμένες κατά 22,5%.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστής της πτώσης για άλλη μια συνεδρίαση η μετοχή της General Electric, της κατασκευάστριας εταιρίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ενώ εξίσου σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τίτλοι της IBM και της Boeing.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σήμερα 1,2% στα 98,34 δολ. καθώς συνεχίζεται η ένταση στο Μπαχρέιν και οι συγκρούσεις στη Λιβύη και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,3% στα 1.397 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 3% στα 1,88 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 1,7% στα 26,80 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,04% στις 11.613,30 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,95% στις 1.256,88 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,89% στις 2.616,82 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν την ασιατική ανάκαμψη μέχρι το μεσημέρι, αλλά μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, οι πιέσεις επικράτησαν και ο δείκτης FTSE υποχώρησε 1,43% στις 5.614 μονάδες, ο DAX 2,01% στις 6.514 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με απώλειες 2,23% στις 3.697 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v