Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετασεισμικές δονήσεις σε Wall, ευρωαγορές

Ο καταστροφικός σεισμός, τσουνάμι και πυρηνικός συναγερμός στην Ιαπωνία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην Wall, πλήττοντας τους πολλούς κλάδους που συνδέουν τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις.

Ο καταστροφικός σεισμός, τσουνάμι και πυρηνικός συναγερμός στην Ιαπωνία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, πλήττοντας τους πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους που συνδέουν τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,01% στις 11.923 μονάδες, ο S&P 1,18% στις 1.289 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,06% στις 2.687 μονάδες.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προσπάθεια αποτίμησης των επιπτώσεων του σεισμού στην Ιαπωνία που προκάλεσε εκρήξεις σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με βουτιά 6%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Dow Jones Industrial ασκεί η μετοχή της General Electric (-3%), η οποία σχεδίασε και τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία.

Κάθετη πτώση υφίστανται οι μετοχές παραγωγών ουρανίου και άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πυρηνική βιομηχανία. Οι «πυρηνικές» μετοχές των Denison Mines και Uranium Energy υποχωρούν 24% και 18% αντοστοίχως.

Αντιθέτως, κέρδη αποκομίζουν οι παραγωγή εναλλακτικές ενέργειας, με ράλι 10% για την Renesola και 12% για την Suntech Power.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Lubrizol Corp. που εκτινάσσεται 28%που ανακοινώθηκε ότι θα εξαγοραστεί από την Berkshire Hathaway.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για τις οικονομικές επιπτώσεις, αναγγέλλοντας ότι θα «ρίξει» στην αγορά έκτακτη ρευστότητα ύψους 15 τρεις. γεν.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία, οι ανησυχίες για τις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη, της ιαπωνικής, κλιμακώνονται.

Παράλληλα, μολονότι η ιαπωνική τραγωδία κυριαρχεί στην ειδησεογραφία, η αναστάτωση στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική λόγω των διαδηλώσεων συνεχίζεται, επιδεινώνοντας περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.

Οι φιλο-κανταφικές δυνάμεις εξακολουθούν να καλύπτουν χαμένα εδάφη κατατροπώνοντας τις δυνάμεις των εξεγερθέντων στην Λιβύη, ενώ στο Μπαχρέιν η ένταξη κλιμακώνεται και η Σ. Αραβία απέστειλε δυνάμεις στο κρατίδιο, για την προστασία στρατηγικών κρατικών εγκαταστάσεων.

Η πυρηνική τραγωδία στην Ιαπωνία δεν επιτρέπει στις ευρωαγορές να «απολαύσουν» την ανάταση που προκαλούν οι αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,83% στις 5.781 μονάδες, ο DAX 1,64% στις 6.867 μονάδες, ενώ ο CAC 1,14% στις 3.884 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v