Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαχρέιν: Στρατιωτική επέμβαση από Σ. Αραβία, ΗΑΕ

Η Σαουδική Αραβία απέστειλε περίπου 1.000 στρατιώτες στο Μπαχρέιν, προκειμένου να υποστηρίξουν τη διαφύλαξη των κρατικών εγκαταστάσεων από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Μπαχρέιν: Στρατιωτική επέμβαση από Σ. Αραβία, ΗΑΕ
Η Σαουδική Αραβία απέστειλε περίπου 1.000 στρατιώτες στο Μπαχρέιν, προκειμένου να υποστηρίξουν τη διαφύλαξη των κρατικών εγκαταστάσεων από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

"Περίπου 1.000 Σαουδάραβες στρατιώτες εισήλθαν στο Μπαχρέιν το πρωί, στο πλαίσιο δυνάμεων του αραβικού συμβουλίου GCC, οι οποίες θα διαφυλάξουν τις κρατικές εγκαταστάσεις" από τις αναταραχές που έχει προκαλέσει η μειονότητα των σιιτών μουσουλμάνων, σύμφωνα με δηλώσεις Σαουδάραβα εκπροσώπου.

Παράλληλα, ολιγάριθμη δύναμη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σπεύδει στο Μπαχρέιν για να συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Νωρίτερα το Μπαχρέιν είχε ζητήσει την αποστολή δυνάμεων από τους σουνίτες γείτονες για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις από την πλευρά των σιιτών και "να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια".

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", η βασιλική οικογένεια ζήτησε τη συνδρομή πέντε χωρών του Περσικού Κόλπου για την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ζητήθηκε η συνδρομή των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC). Σύμφωνα με τους "F.T.", ο κ. Nabeel al Hamer, σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, δήλωσε στο Twitter την Κυριακή ότι ήδη είχαν καταφτάσει στη χώρα δυνάμεις από γειτονικά κράτη.

Νέες βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασαν το σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, Μανάμα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατάφεραν να μπλοκάρουν τους κεντρικούς δρόμους του οικονομικού κέντρου. Αναφορές υπήρξαν και για συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία και στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι η χώρα οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο, καθώς ένοπλοι σουνίτες αστυνομικοί και οπλισμένοι φιλοκυβερνητικοί μάχονται με σιίτες διαδηλωτές. Πολλοί σουνίτες στο Μπαχρέιν και στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου αναφέρουν ότι οι σιίτες του Μπαχρέιν είναι ευνοϊκοί έναντι του Ιράν, και φοβούνται μην παρασυρθεί η Τεχεράνη στις εξεγέρσεις.

Χθες, ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa, δεσμεύτηκε για έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση. Αυτός θα έχει ως στόχο να εξεταστούν αιτήματα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται αυτό που αφορά σε "μια Βουλή με πλήρη εξουσία", σε "κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει το θέλημα του λαού" και "στη δημιουργία περιοχών δίκαιης ψηφοφορίας".

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την πολιτική βία στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν, καλώντας και τις δύο κυβερνήσεις να δείξουν συγκράτηση και να σεβαστούν το οικουμενικό δικαίωμα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v