Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και οικονομία έδωσαν ώθηση στη Wall

Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά deals, οδήγησαν σε άνοδο τη Wall. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά deals, κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες.

Η τέταρτη διαδοχική πτώση της τιμής του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη καθώς και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στις λιανικές πωλήσεις οδήγησαν σε άνοδο τη Wall.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1% τον Φεβρουάριο ενώ τα αποθέματα των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 0,9%, οριακά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιπλέον μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο από τα υψηλά τριών ετών του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο φονικός σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία, οι εντεινόμενες συγκρούσεις στη Λιβύη και ευρύτερα η αναταραχή που επικρατεί σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στους τίτλους του ασφαλιστικού κλάδου και ιδιαίτερα στις μετοχές Aspen Insurance Holding, Everest Reinsurance Group και XL Group.

Στον αντίποδα, η ανακοίνωση εξαγοράς του διυλιστηρίου στην Ουαλία της Chevron από την Valero Energy έναντι 730 εκατ. δολαρίων ενισχύει, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, τον τίτλο της πρώτης 1,5% και τον τίτλο της δεύτερης 6,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική ημέρα στα 100,76 δολ. ανά βαρέλι (εβδομαδιαίες απώλειες 3,1%) ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 1.420 δολ./oz.

Παράλληλα τα ισχυρά κέρδη δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε Ann Taylor Stores οδήγησαν τον τίτλο σε άνοδο 12%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 6,45% στα 1,80 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 2,5% στα 27,99 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,5% στις 12.044,40 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,71% στις 1.304,28 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,54% στις 2.715,61 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήρια της Ανατολής.

Συγκεκριμένα το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,7%, της Σαγκάη με πτώση 0,8% και του Χονγκ Κονγκ χαμηλότερα 1,5%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,28% στις 5.828,67 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAΧ 30 με πτώση 1,16% στις 6.981,49 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 0,89% στις 3.928 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v