Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι δυνάμεις Καντάφι

Ενώ οι καθεστωτικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η Βρετανία χαρακτηρίζει «εφιάλτη» το ενδεχόμενο παραμονής του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία

Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι δυνάμεις Καντάφι
Ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, η Γαλλία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η Βρετανία χαρακτηρίζει «εφιάλτη» το ενδεχόμενο παραμονής του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία.

Αναλυτές επισημαίνουν πως μέχρις ότου η διεθνής κοινότητα αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης στην περίπτωση της Λιβύης, ενδεχομένως οι δυνάμεις του Καντάφι να έχουν εξασφαλίσει την επικράτησή τους.

Ήδη οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις φέρονται να έχουν ανακαταλάβει την πόλη Μπρέγκα, ενώ ο ανηλεής βομβαρδισμός συνεχίζεται στην πόλη Ανταμπίγια, καθώς τα τανκ και τα αεροπλάνα του Μουαμάρ Καντάφι αποδεικνύονται ισχυρότερα των δυνάμεων των εξεγερθέντων.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει παράλληλα, ότι ο στρατός της χώρας θα παράσχει ασυλία σε όσους στρατιώτες παραδώσουν τα όπλα τους και δείξουν μεταμέλεια για την αποστασία. «Ο στρατός ανακοινώνει προς όλους τους στρατιώτες που παραπλανήθηκαν ότι θα δοθεί αμνηστία σε κάθε στρατιώτη που θα επιστρέψει δείχνοντας μεταμέλεια και παραδίδοντας τα όπλα του» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Εάν ο Καντάφι αποδειχθεί ικανός να κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τότε αυτό θα ήταν ένας μακρύς εφιάλτης για τον λαό της Λιβύης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικός της Βρετανίας υποστηρίζοντας επίσης την πρόταση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Η Γαλλία φιλοξενεί την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G8 αργότερα την Δευτέρα και δηλώνει ότι διαπραγματεύεται με τους εταίρους της για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως άλλωστε ζήτησε και ο Αραβικός Σύνδεσμος δια στόματος του γενικού γραμματέα Αμρ Μούσα.

Η Τουρκία, δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται σε οιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Λιβύης, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο al Arabiyga πως πρότεινε στον Μουαμάρ Καντάφι τον διορισμό ενός λαοφιλούς προέδρου στην χώρα.

Επιπλέον, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι, αναζητώντας συμμάχους στην διεθνή κοινότητα, είχε συνομιλίες με τους πρεσβευτές της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας και τους κάλεσε να επενδύσουν στον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v