Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη "ραδιενεργή" συνεδρίαση σε Wall, ευρωαγορές

Η προειδοποίηση για πιθανή καταστροφή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας και η χειρότερη βουτιά 27 ετών στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, προκαλούν έντονες πιέσεις επί 3η συνεδρίαση στην Wall.

Η προειδοποίηση για «πιθανές καταστροφικές εξελίξεις» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας και η χειρότερη βουτιά 27 ετών στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, προκαλούν έντονες πιέσεις επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,41% στις 11.688 μονάδες, ο S&P 1,45% στις 1.263 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,32% στις 2.632 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες πιέσεις στην Wall Street, αλλά η δήλωση του επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είναι πιθανό να υπάρξουν «καταστροφικές εξελίξεις» στην Ιαπωνία μέσα στις επόμενες ώρες, και ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα έχει τεθεί εκτός ελέγχου, επανέφερε σε πτωτικό σπιράλ τις τιμές των μετοχών.

Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei είχε κλείσει 5,7% υψηλότερα, ανακτώντας τμήμα των απωλειών 16% του προηγούμενου διημέρου, με την ελπίδα ότι η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο, αλλά και χάρη στις νέες ενέσεις ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν την ασιατική ανάκαμψη μέχρι το μεσημέρι, αλλά μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, οι πιέσεις επικράτησαν και ο δείκτης FTSE υποχώρησε 1,43% στις 5.614 μονάδες, ο DAX 2,01% στις 6.514 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με απώλειες 2,23% στις 3.697 μονάδες.

Οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις επέτειναν τις πιέσεις στην Wall Street. O αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1984, ο αριθμός των εκδόσεων νέων οικοδομικών αδειών διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας και ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην αμερικανική αγορά. Πάντως, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στο δ΄τρίμηνο του έτους στα 113,35 δισ. δολάρια.

Από το γεωπολιτικό μέτωπο, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη στο Μπαχρέιν, όπου συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης. Το πετρέλαιο ανακτά ανοδική πορεία και το συμβόλαιο Απριλίου του μαύρου χρυσού ενισχύεται 2 δολάρια στα 99,17 δολ. στην Νέα Υόρκη, ενώ το επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού κερδίζει σχεδόν 10 δολάρια στα 1.402 δολάρια.

Αναλυτές τονίζουν ότι η αγορά παραμένει σε διορθωτική φάση και είναι αναμενόμενη μια αμυντική συνεδρίαση σήμερα. Χθες, η Wall Street έκλεισε υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας, χάρη στα καθησυχαστικά σχόλια της Federal Reserve για την αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης Dow Jones τερμάτισε 1,2% χαμηλότερα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της IBM διολισθαίνει 2% στον Dow ενώ η General Electric εμφανίζει απώλειες 1,2%.

Η μετοχή της YRC Worldwide υποχωρεί 7% μετά την προειδοποίηση για πιθανή χρεοκοπία.

Ο τίτλος της Pacific Sunwear of California ενισχύεται αισθητά μετά την ανακοίνωση αισθητής συρρίκνωσης των ζημιών δ΄τριμήνου, ενώ η ασφαλιστική Insurer Ace υποχωρεί 1,8%.

Ο τίτλος της Ericsson κερδίζει 2,6% μετά την ανακοίνωση ότι δεν περιμένει μεγάλη επίπτωση στις πωλήσεις εξαιτίας της κατάστασης στην Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v