Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνική κρίση "κοκκίνισε" τη Wall

Οι ανησυχίες πυρηνικού ολέθρου μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall παρά την αισιόδοξη ματιά της Fed για την αμερικανική οικονομία. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι ανησυχίες πυρηνικού ολέθρου μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall παρά την αισιόδοξη ματιά της Fed για την αμερικανική οικονομία. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, σε πυρηνικό θρίλερ εξελίσσεται πλέον ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή την Ιαπωνία με τις διεθνείς αγορές να κινούνται πλέον σύμφωνα με τις εκρήξεις των πυρηνικών αντιδραστήρων και την κατεύθυνση του ραδιενεργού νέφους στη χώρα της Ανατολής.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Lind Waldock, Phil Streible, “οι επενδυτές έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους αποκλειστικά στην Ιαπωνία και όχι στην ανακοίνωση της Fed. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τις συνέπειες που θα έχει η Ιαπωνική τραγωδία στην παγκόσμια οικονομία."

Οι σημερινές πιέσεις στη Wall ακολούθησαν τη «βουτιά» κατά 10,55% του χρηματιστηρίου του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να συμπληρώνει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 1987.

Την πτωτική τάση στη Wall δεν μπόρεσε να αντιστρέψει ούτε η ως ένα βαθμό αισιόδοξη ματιά της Fed όσον αφορά τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε (όπως αναμενόταν) σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου, εμμένει στην απόφασή εφαρμογής του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, βλέπει σταθερότητα στην ανάκαμψη ενώ καμία αναφορά δεν έγινε για τις εγχώριες συνέπειες από την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις για δεύτερη διαδοχική ημέρα δέχονται οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου με την μετοχή της Aflac να υποχωρεί 7,2%, της Metlife 4,2% και της Prudential 3%.

Πτώση και για τη μετοχή της General Electric, της κατασκευάστριας εταιρίας των πυρηνικών αντιδραστήρων που προκάλεσαν το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία.
 
Στον αντίποδα κέρδη 7% για την μετοχή της Netflix μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Goldman Sachs.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα 3,5% στα 97,62 δολ. ανά βαρέλι παρόλο που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στη Λιβύη και Σαουδικά στρατεύματα εισήλθαν σήμερα στο Μπαχρέιν προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη στη χώρα.

Πτώση 2% για την τιμή του χρυσού στα 1.397 δολ/oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 2,5% στα 1,92 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 4,15% στα 27,27 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,15% στις 11.855,42 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,12% στις 1.281,87 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,25% στις 2.667,33 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο που έφτασε να χάνει έως 14% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικώς με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 και συγκεκριμένα με πτώση 10,55%. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δείκτης είχε διολισθήσει 6,2%.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 2,6% και ο Kospi στην Νότιο Κορέα 2,4%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 5.695 μονάδες, ο DAX 3,19% στις 6.6484 μονάδες, ενώ ο CAC 2,51% στις 3.781 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v