Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουνάμι απωλειών από Τόκιο μέχρι Wall Street

Σε βαθύ κόκκινο κινείται η Wall (-1,5%) ακολουθώντας το διεθνές ξεπούλημα που προκαλούν οι κλιμακούμενες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες στην Ιαπωνία. Πτώση σχεδόν 11% στο Τόκιο, 5% στην Φρανκφούρτη.

Σε βαθύ κόκκινο κινείται η Wall Street, παρασυρμένη από το διεθνές ξεπούλημα που ξεκίνησε από το Τόκιο, καθώς η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία επιδεινώνεται και κλιμακώνονται οι φόβοι για τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες του καταστροφικού σεισμού.

Η ανακοίνωση επιτάχυνσης της αύξησης τιμών στον δείκτη εισαγωγών Μαρτίου, επιδεινώνει την ψυχολογία στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Οι αρχικές μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης, που ξεπέρασαν το 2%, περιορίστηκαν κάπως στην συνέχεια και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,33% στις 11.833 μονάδες, ο S&P 1,38% στις 1.278 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,4% στις 2.663 μονάδες.

Σημειώνεται ότι από Δευτέρα έχει ξεκινήσει η θερινή ώρα και η συνεδρίαση στην Wall Street αρχίζει στις 15.30 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώνεται στις 22:00.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με βουτιά 10,55% προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης DAX 30 στην Φρανκφούρτη βουλιάζει 5%, καθώς ανάμεσα στις πολλές «μετασεισμικές» δονήσεις από την Ιαπωνία, η Γερμανία αποφάσισε «πάγωμα» στις ανάπτυξη της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας.

Στην Ιαπωνία μεγάλα ποσά ραδιενέργειας διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα μετά από τρίτη έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα. Το χρηματιστήριο του Τόκιο που έφτασε να χάνει έως 14% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικώς με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δείκτης είχε διολισθήσει 6,2%.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 2,6% και ο Kospi στην Νότιο Κορέα 2,4%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,64% στις 5.625 μονάδες, ο DAX 4,84% στις 6.534 μονάδες, ενώ ο CAC 3,93% στις 3.726 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μετοχή της General Electric που δραστηριοποιείται έντονα στην Ιαπωνία, βουλιάζει 5% και πλέον. Για δεύτερη συνεδρίαση υφίστανται έντονες απώλειες και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ουράνιο, όπως η Denison Mines (-17%) και η Uranium Energy (-20%).

Από το στατιστικό μέτωπο, η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα της κεντρικής τράπεζας Ν. Υόρκης. Ο δείκτης μεταποίησης Empire State ανήλθε στο 17,5 τον Μάρτιο από 15,4 τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, από το υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε αισθητά τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με βασικό μοχλό την εκτίναξη 3,7% στις τιμές εισαγωγών καυσίμων.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις αποφάσεις της Federal Reserve για την νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου και να κάνει σχετικά λίγες αλλαγές στην φρασεολογία του ανακοινωθέντος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v