Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε το Μπαχρέιν

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω και η Ουάσιγκτον εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία. Οργή Τεχεράνης για την στρατιωτική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε το Μπαχρέιν
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν, καθώς η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως "οι ένοπλες δυνάμεις πήραν εντολή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της"  και επισημαίνεται πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως η Σαουδική Αραβία έστειλε στρατό στο Μπαχρέιν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ιράν, ενώ η Ουάσιγκτον κοινοποίησε ταξιδιωτική οδηγία γι' αυτό το μικρό βασίλειο, που όμως αποδεικνύεται η πιο κρίσιμη περιοχή που θα γείρει την πλάστιγγα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο χρηματοοικονομικό κέντρο της πόλης του Μπαχρέιν, σημείο που χθες υπήρξε μεγάλη ένταση

Η γεωπολιτική σημασία του Μπαχρέιν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί είναι ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν, όπου βρίσκεται και ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ. Με σιιτικό πληθυσμό σε ποσοστό 70%, που διοικείται όμως από σουνιτική βασιλική οικογένεια, το Μπαχρέιν θεωρείται ανάχωμα στις όποιες επεκτατικές βλέψεις της Τεχεράνης.

Ο ιός των εξεγέρσεων έχει αγγίξει και το Μπαχρέιν. Τις τελευταίες μέρες οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται και τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για καθημερινά βίαια επεισόδια. Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να στηρίξει τη βασιλική οικογένεια της χώρας στέλνοντας 1.000 στρατιώτες και επίσης δεσμεύτηκε να στείλει και 500 αστυνομικούς.

"Η παρουσία ξένων δυνάμεων και η εμπλοκή σε εσωτερικά θέματα του Μπαχρέιν είναι απαράδεκτη και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν. "Ο λαός έχει δίκαια αιτήματα και τα εκφράζει ειρηνικά. Δεν θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουν βίαια και αναμένουμε πως τα αιτήματά του θα ικανοποιηθούν πλήρως μέσω των σωστών μέτρων", συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, που φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις με αμηχανία, προέβη σε ταξιδιωτική οδηγία για το Μπαχρέιν κι ακόμα κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, όμως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας "δεν είναι εισβολή μιας ξένης δύναμης". Ο συνταγματάρχης David Lapan, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανέφερε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ είχαν επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη "για τις ανησυχίες μας σχετικά με κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν σχισματικές εντάσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v