Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Ανεπαρκείς οι αποφάσεις των Βρυξελλών

Στην επιβολή αυστηρότερων όρων κατά του υπερβολικού δανεισμού και των μακροοικονομικών ανισορροπιών συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας της EE. "Οι αλλαγές δεν είναι αρκετά φιλόδοξες", λέει ο Τρισέ.

Τρισέ: Ανεπαρκείς οι αποφάσεις των Βρυξελλών
Στην επιβολή αυστηρότερων όρων κατά του υπερβολικού δανεισμού και των μακροοικονομικών ανισορροπιών συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να βάλουν τέλος στην κρίση χρέους των χωρών της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπουργοί στήριξαν τις προτάσεις της Κομισιόν για αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ –του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης- με το να εισηγηθούν αυστηρότερες δημοσιονομικές κυρώσεις για τους «παραβάτες», πιο γρήγορα και αυτόματα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgank Schaeuble, δήλωσε στις παρυφές της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομιών, ότι «τα δανειστικά περιθώρια του ταμείου διασώσεων θα αυξηθούν μέσω κυρίως υψηλότερων κρατικών εγγυήσεων,» υποχωρώντας από την αρχική θέση του Βερολίνου να χρησιμοποιηθούν ενέσεις ρευστότητας για αυτόν τον σκοπό.

Τα δανειστικά περιθώρια του ταμείου EFSF είναι μικρότερα από την ονομαστική αξία του ταμείου, γιατί δεν έχουν όλα τα μέλη της ευρωζώνης ίδια αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, οπότε τμήμα των κεφαλαίων χρησιμοποιείται ως εγγύηση. Η Γερμανία δείχνει να υποχωρεί αποδεχόμενη την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων ώστε να βελτιωθούν τα δανειστικά περιθώρια. Η επόμενη συνεδρίαση του Ecofin θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την μέθοδο ενίσχυσης του ταμείου.

Εν τω μεταξύ μπορεί οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφώνησαν σε ευρεία αναδιάρθρωση της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet δήλωσε πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε έξι συγκεκριμένα νομοθετήματα που στόχο έχουν να βελτιώσουν τις πολιτικές κατάρτισης κρατικών προϋπολογισμών, να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ΕΕ και να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα αποτρέπει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που βρίσκονται στην «καρδιά» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού καταστούν νόμοι.

Ο κ. Trichet δήλωσε πως οι αλλαγές δεν είναι αρκετά φιλόδοξες. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η βελτίωση στην διακυβέρνηση, όπως αυτή οραματίζεται τώρα, είναι ανεπαρκής να βγάλει διδάγματα από την κρίση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

Αρκετοί υπουργοί δήλωσαν πως οι κανόνες ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προκειμένου να δοθεί στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, όταν οι κανόνες αυτοί βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v