Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραδιενεργές συνεδριάσεις σε Wall, Ευρώπη, Ασία

Εντονες απώλειες επικρατούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά την χειρότερη διήμερη βουτιά του Nikkei από το 1987, λόγω φόβων ότι η ιαπωνική τραγωδία μπορεί να πλήξει την διεθνή οικονομία. Κέρδη στα κρατικά ομόλογα.

Εντονες απώλειες επικρατούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά την χειρότερη διήμερη βουτιά του Nikkei από το 1987, λόγω φόβων ότι η ιαπωνική τραγωδία μπορεί να πλήξει την διεθνή οικονομία. Απώλειες επικράτησαν σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων, ενώ τα κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκαν διεθνώς.

Στην Wall Street, οι αρχικές μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης, που ξεπέρασαν το 2%, περιορίστηκαν κάπως στην συνέχεια και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,33% στις 11.833 μονάδες, ο S&P 1,38% στις 1.278 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,4% στις 2.663 μονάδες.

Σημειώνεται ότι από Δευτέρα έχει ξεκινήσει η θερινή ώρα και η συνεδρίαση στην Wall Street αρχίζει στις 15.30 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώνεται στις 22:00.

Τα yields στα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου διολίσθησαν 6 μονάδες βάσης στο 3,30%. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έναντι και των 16 μεγάλων νομισμάτων του πλανήτη, πλην του γεν, και αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Τα CDS ασφάλισης των ιαπωνικών ομολόγων ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ. Την ίδια ώρα, έντονες πιέσεις συνέχισαν να επικρατούν στις αγορές Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, καθώς σαουδαραβικά στρατεύματα εισήλθαν στο Μπαχρέιν.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με βουτιά 10,55% προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης DAX 30 στην Φρανκφούρτη βούλιαξε έως 5%, καθώς ανάμεσα στις πολλές «μετασεισμικές» δονήσεις από την Ιαπωνία, η Γερμανία αποφάσισε «πάγωμα» στις ανάπτυξη της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας.

Στην Ιαπωνία μεγάλα ποσά ραδιενέργειας διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα μετά από τρίτη έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα. Το χρηματιστήριο του Τόκιο που έφτασε να χάνει έως 14% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικώς με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δείκτης είχε διολισθήσει 6,2%.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 2,6% και ο Kospi στην Νότιο Κορέα 2,4%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 5.695 μονάδες, ο DAX 3,19% στις 6.6484 μονάδες, ενώ ο CAC 2,51% στις 3.781 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μετοχή της General Electric που δραστηριοποιείται έντονα στην Ιαπωνία, βουλιάζει 5% και πλέον. Για δεύτερη συνεδρίαση υφίστανται έντονες απώλειες και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ουράνιο, όπως η Denison Mines (-17%) και η Uranium Energy (-20%).

Από το στατιστικό μέτωπο, η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα της κεντρικής τράπεζας Ν. Υόρκης. Ο δείκτης μεταποίησης Empire State ανήλθε στο 17,5 τον Μάρτιο από 15,4 τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, από το υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε αισθητά τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με βασικό μοχλό την εκτίναξη 3,7% στις τιμές εισαγωγών καυσίμων. 

Οι αποφάσεις της Fed δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την πτωτική τάση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κρατά σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου και εμμένει στην απόφασή εφαρμογής του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v