Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικά καταφύγια στην πυρηνική απειλή

Στην πρώτη αποτίμηση των αγορών για τις επιπτώσεις του ιαπωνικού τσουνάμι, κάποιες επενδύσεις ενεργητικά, όπως χρυσός και εναλλακτική ενέργεια, προσέλκυσαν ενδιαφέρον. Σήμερα, μόνο τα αμερικανικά ομόλογα κερδίζουν.

Επενδυτικά καταφύγια στην πυρηνική απειλή
Τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα αποδεικνύονται μεγάλο "καταφύγιο" στην πυρηνική απειλή που ενσκύπτει μετά την τραγωδία στην Ιαπωνία.

Εν μέσω γενικευμένου ξεπουλήματος όχι μόνο στα χρηματιστήρια αλλά ακόμη και σε "ασφαλή" ενεργητικά όπως ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας συνεχίζουν να ενισχύονται, καθώς οι διεθνείς αγορές αρχίζουν την αποτίμηση για τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες από τον σεισμό, το τσουνάμι και τον πυρηνικό συναγερμό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι οικονομικές ζημίες στην περιφέρεια της Ιαπωνίας που επλήγη από τον σεισμό, θα ανέλθουν στα 14-15.000 δισ. γεν (171-183 δισ. δολ.)

Οι κινήσεις όμως που καταγράφηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια, δείχνουν ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως η τραγωδία δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ ορισμένοι σχολιαστές αναφέρουν ότι η ανάγκη για μεγάλης κλίμακας ανοικοδόμηση, μπορεί ακόμη και να προσφέρει τόνωση στην οικονομία.

Αρκετοί παρατηρητές υπογράμμισαν επίσης τις «ευνοϊκές» επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ειδικά στην γειτονική Κίνα, καθώς η συνεπαγόμενη πτώση σε ενέργεια και εμπορεύματα θα συγκρατήσεις τις τιμές. 

Οι αντιδράσεις των αγορών είναι κυνικές και γι’αυτό ενοχλητικές. Είναι όμως ενδεικτικές για το πώς μπορεί να μοιάζει η επόμενη ημέρα, μετά την καταστροφή στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Την Δευτέρα, στην αγορά του Τόκιο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές που, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο συνδέονται με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, τις μεγαλύτερες πιέσεις υφίστανται στις τελευταίες συνεδριάσεις οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, που προφανώς και θα υποστούν τεράστιο βάρος των οικονομικών αποζημιώσεων.

Στις διεθνείς αγορές τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι τιμές των εμπορευμάτων. Μεταξύ αυτών, την χειρότερη εμφάνιση είχαν τα εδώδιμα εμπορεύματα, των οποίων η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο και το παλλάδιο, το πολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. 

 Ακόμη όμως και στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές κατασκευαστικών εταιριών, με την προοπτική ότι θα ευνοηθούν από τα έργα ανοικοδόμησης.
Με ανάλογη λογική σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι χαλυβουργίες, όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και στην Νότιο Κορέα και την Κίνα. Στην Αυστραλία οι παραγωγοί ουρανίου υπέστησαν σημαντικές ζημιές, αλλά στην Ευρώπη η εναλλακτική ενέργεια κινήθηκε θετικά, καθώς θεωρείται ότι θα κληθεί να υποκαταστήσει τμήμα του εδάφους που προβλέπεται να χάσει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Σε αντίθεση με την Δευτέρα, όπου οι επενδυτές εμφανίζονταν να επιλέγουν ψυχρά νικητές και χαμένους, το ξεπούλημα της Τρίτης δεν κάνει διακρίσεις, καθώς οι ραδιενεργές επιπτώσεις φαίνεται ότι δεν έχουν προεξοφληθεί στις επενδυτικές στρατηγικές.

Εντονες είναι οι πιέσεις στους γερμανικούς ενεργειακούς κολοσσούς RWE και Eon μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει τα μέτρα παράτασης ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ ακόμη και ο ευρωπαϊκός κλάδος εναλλακτικής ενέργειας δεν αποκομίζει σήμερα κέρδη.

Τόση είναι η επιθυμία των επενδυτών να εξασφαλίσουν ρευστό που ακόμη και ο χρυσός, που κατά κανόνα ευνοείται σε περιόδους κρίσης, υποχωρεί στα 1.400 δολάρια.

Μια μόνο επένδυση παραμένει σε ζήτηση σήμερα: τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το yield στα 10ετή Tresuries υποχωρεί 10 μονάδες βάσης στο 3,26%, έχοντας ενδοσυνεδριακά αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v