Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί στην Λιβύη

Χάνουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί απο τη σφοδρή επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι. Την ίδια ώρα οι χώρες της G8 δεν ήρθαν σε συμφωνία για την απαγόρευση των πτήσεων.

Χάνουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί στην Λιβύη
Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα των δυνάμεων του Kαντάφι βομβάρδισαν πόλη που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, την ίδια ώρα που η Γαλλία δεν κατόρθωνε να πείσει τις παγκόσμιες δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις για απαγόρευση πτήσεων.

Ελαφρά οπλισμένοι αντάρτες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων προσπαθούν να συγκρατήσουν την επέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης από τα ανατολικά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Ανταμπίγια, την τελευταία μεγάλη πόλη πριν από το φρούριο των αντικαθεστωτικών, την Βεγγάζη.

Στις επιθέσεις αυτές οι δυνάμεις του Καντάφι ακολουθούν συγκεκριμένη τακτική. Μετά τους εναέριους βομβαρδισμούς, ακολουθούν τα άρματα μάχης και στο τέλος εισβάλλουν στην πόλη δυνάμεις από οπλισμένους στρατιώτες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τον βομβαρδισμό της Ανταμπίγια θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα χερσαίες επιχειρήσεις.

Ενώ βομβαρδιζόταν η Ανταμπίγια, στην πόλη Μπρέγκα, οι συγκρούσεις μαίνονταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Η Μπρέγκα, με πληθυσμό 4,300 κατοίκων έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές κατά την διάρκεια του εμφυλίου. "Στην Μπρέγκα, γίνεται ακόμα προωθήσεις και υποχωρήσεις, δεν έχουμε τον έλεγχο ούτε εμείς ούτε αυτοί" είπε ένας λίβυος αντάρτης. 

Οι υπουργοί των χωρών της G8 δεν έφτασαν σε συμφωνία για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά δήλωσαν ότι οι Λίβυοι έχουν δικαίωμα στην δημοκρατία και προειδοποίησαν τον Καντάφι ότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες αν δεν εισακούσει τα δικαιώματα του λαού του. Η G8 έκανε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αυξήσει την πίεση στον Καντάφι, λαμβάνοντας νέα οικονομικά μέτρα.

Ο Καντάφι από την πλευρά του δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα il Giornale ότι “Θα πολεμήσουμε και θα κερδίσουμε” και ότι ο Σαρκοζί είναι “ψυχικά ανισόρροπος”.

O βρετανός υπουργός εξωτερικών William Hague ανέφερε ότι παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία από όλα τα κράτη της G8 για την απαγόρευση πτήσεων, υπάρχει η κοινή βούληση για την αύξηση της πίεσης στον Καντάφι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v