Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noyer:Η Ιαπωνία παράγοντας αποφάσεων για επιτόκιο

Η ΕΚΤ θα εξετάσει τις επιπτώσεις του σεισμού στην Ιαπωνία πριν λάβει σημαντικές αποφάσεις για την οικονομική της πολιτική. Ωστόσο, όπως αναφέρουν έμπειροι οικονομολόγοι ο σεισμός δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Noyer:Η Ιαπωνία παράγοντας αποφάσεων για επιτόκιο
Την πολιτική της για το επιτόκιο θα επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, δήλωσε ο Christian Noyer στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Νοyer, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε στην εφημερίδα ότι “Θα συνυπολογίσουμε όπως πάντα όλες τις νέες πληροφορίες και θα διαμορφώσουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας”.

ΕΚΤ: Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα εντείνει τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Μετά τις τραγικές εξελίξεις στην Ιαπωνία η αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου δεν μοιάζει τόσο σίγουρη όσο στις αρχές Μαρτίου. Τότε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε περάσει το μήνυμα ότι μια αύξηση του επιτοκίου στις αρχές Απριλίου είναι απαραίτητη για την συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, παρά τις αμφιβολίες, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η καταστροφή στην Ιαπωνία θα επιβραδύνει ελάχιστα την παγκόσμια οικονομία και όχι τόσο ώστε να ματαιώσει τα αρχικά σχέδια της ΕΚΤ.

O Frank Oland Hansen , οικονομολόγος της Danske Bank, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι ακόμα στο τραπέζι και ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά ο πληθωρισμός για να υπάρξει κάποια σημαντική μεταστροφή.

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας θα λάβουν σοβαρά υπόψη και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, κάτι που είχε οδηγήσει στην προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων από 4% σε 4,25%. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του πληθωρισμού και θα πιέσει περισσότερο την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v