Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7- Λιβύη εμπνέουν νέα θετική αντίδραση στην Wall

Η συντονισμένη παρέμβαση της G7 και οι ελπίδες εκτόνωσης της κρίσης στην Λιβύη εμπνέουν νέο ράλι ανακούφισης στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά τις επιφυλάξεις που εξακολουθεί να δημιουργεί η πυρηνική απειλή από την Ιαπωνία.

Η συντονισμένη παρέμβαση της Group of Seven στις αγορές συναλλάγματος και η οι ευνοϊκές εξελίξεις από την Λιβύη εμπνέουν ανακούφιση στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά τις επιφυλάξεις που εξακολουθεί να δημιουργεί το περιβάλλον πυρηνικής απειλής από την Ιαπωνία και η ευρύτερη γεωπολιτική κρίση στην Μέση Ανατολή.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,14% στις 11.909 μονάδες, ο S&P 1,13% στις 1.288 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,96% στις 2.661 μονάδες.

Η G7 παρενέβη για πρώτη φορά σε μια δεκαετία και πλέον στις αγορές για να συγκρατήσει την φρενήρη άνοδο του γεν, η οποία ακολουθεί τον σεισμό, τσουνάμι και πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αύξηση των δεσμευμένων αποθεματικών των τραπεζών, για τρίτη φορά μέχρι στιγμής στο 2011.

Το δολάριο εκτινάχθηκε 2,7% έναντι του γεν στα 81,38 γεν, μετά την συντονισμένη παρέμβαση της G7. Η εξέλιξη προκάλεσε άνοδο 2,7% στον δείκτη Nikkei στο Τόκιο, ενώ κέρδη αποκομίζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικά μετά την είδηση της ανακωχής στην Λιβύη.

Τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street επιταχύνθηκαν μετά την απόφαση του καθεστώτος της Λιβύης να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να κηρύξει παύση πυρός.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,74% στις 5.738 μονάδες, ο DAX 1,26% στις 6.741 μονάδες, ενώ ο CAC 1,55% στις 3.845 μονάδες.

Κάθετη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του υπουργου Εξωτερικών της Λιβύης ότι το καθεστώς Καντάφι θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και θα επιβάλλει παύση πυρός. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1% στα 113,87 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως τα 115,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες με εύρωστη ανάκαμψη, μετά τις προηγούμενες τριήμερες έντονες απώλειες.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η General Mills ενισχύεται μετά την ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες για την εξαγορά της μισής Yoplait.

Σε άλλο deal, η βιοτεχνολογική Quest Diagnostics ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Celera που ενισχύεται 20% περίπου.

Ο τίτλος της Nike αντιδρά με πτώση 6% σχεδόν στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄τριμήνου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι μετοχές της Apple, που ενδέχεται να συναντήσει προβλήματα στην εξασφάλιση εξαρτημάτων, καθώς της Walt Disney, που φέρεται να έχει αναστείλει την λειτουργία των εγκαταστάσεών της στο Τόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v