Σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" η Υεμένη

Η απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει για επίλυση της κρίσης και της αιματοχυσίας στην Λιβύη, προκάλεσε κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων στις χώρες της περιφέρειας Μέσης Ανατολής - Βορείου Αφρικής.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Υεμένη
Η απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει για επίλυση της κρίσης και της αιματοχυσίας στην Λιβύη, προκάλεσε κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων στις χώρες της περιφέρειας Μέσης Ανατολής - Βορείου Αφρικής οι οποίες βιώνουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε έκτακτη ανάγκη η Υεμένη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Υεμένη ο πρόεδρος της χώρας Αμπτουλάχ Σάλεχ, μετά την αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικής διαδήλωσης νωρίτερα.  Με την απόφαση αυτή, τόνισε ο πρόεδρος, απαγορεύεται η οπλοκατοχή από τους πολίτες εντός της χώρας.

Ο κ. Σάλεχ εξέφρασε τη λύπη του για τους πυροβολισμούς στη διαδήλωση νωρίτερα που οδήγησαν στο θάνατο 30 πολιτών, σημειώνοντας ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ διαδηλωτών και πολιτών. "Είναι σαφές ότι υπάρχουν οπλισμένα στοιχεία" μεταξύ των διαδηλωτών, υπογράμμισε.  

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας στην Υεμένη και ένοπλοι φιλοκυβερνητικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην Σαναά μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άνθρωποι να σκοτωθούν και 100 και πλέον να τραυματιστούν.

Οι ανταλλαγές πυρών ξεκίνησαν όταν οι αρχές ασφαλείας προσπάθησαν να αποτρέψουν διαδήλωση αντικυβερνητικών, μετά την προσευχή που πραγματοποιήθηκε κοντά στην «βάση» των διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Σαναά.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στο πανεπιστήμιο, Υεμένιοι επιχειρηματίες κατέθεσαν πρόταση για λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ των οπαδών του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και τους διαδηλωτές, που ζητούν την άμεση παραίτησή τους.

Η Υεμένη, που βρίσκεται «μια πόρτα» δίπλα στην κορυφαία εξαγωγό πετρελαίου Σαουδική Αραβία, πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από αναταραχές, παρόμοιες με εκείνες που έχουν δονήσει την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Λιβύη.

Οι ΗΠΑ, που επί μακρόν τηρούν ανεκτική στάση στο καθεστώς Σάλεχ για να συγκρατείται η δυναμική παράταξη της Αλ Κάιντα που έχει έδρα στην Υεμένη, έχουν καταδικάσει το αιματοκύλισμα και υπερασπίζονται το δικαίωμα ελεύθερων διαδηλώσεων των πολιτών, αλλά επιμένουν σε λύση της πολιτικής κρίσης μέσω διαλόγου. 


Παρεμβαίνει και το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν

Το θερμόμετρο ανέβηκε αισθητά την Παρασκευή στο Μπαχρέιν, καθώς μεγάλη πλήθη Σιιτών στο Ιράν και το Ιράκ διαδήλωσαν κατά του Σουνίτη μονάρχη της νήσου και κατά της στήριξης που του προσφέρει ανοιχτά η Σαουδική Αραβία.

Στο Ιράκ, περίπου 10.000 οπαδοί του σιίτη κληρικού Moqtada al-Sadr διαδήλωσαν στο Sadr, κοντά στη Βαγδάτη, με σημαίες του Μπαχρέιν και του Ιράκ, φωνάζονυας "Ναι στο Μπαχρέιν, όχι στην οικογένεια Σαούντ".

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας έκανε έκκληση στη Σαουδική Αραβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την χώρα, ενώ ζήτησε έρευνα του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως κατά σιιτών διαδηλωτών.

Ο πρέσβης του Κουβέιτ στο Μπαχρέιν φέρεται πάντως να δήλωσε ότι το πολεμικό ναυτικό του Κουβέιτ σχεδιάζει να πλεύσει σύντομα προς το Μπαχρέιν για να προστατέψει τα χωρικά ύδατα του νησιού.

Νωρίτερα, το καθεστώς προχώρησε στη σύλληψη επτά ηγετών της αντιπολίτευσης, μία ημέρα μετά την έφοδο των στρατιωτικών δυνάμεων για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί.

Οι Σιίτες καταλαμβάνουν το 70% του πληθυσμού του Μπαχρέιν αλλά ουσιαστικώς είναι αποκλεισμένοι από τις υψηλόβαθμες κλίμακες της ιεραρχίας στην αστυνομία και τον στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Μπαχρέιν κατά δύο βαθμίδες λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα.


Βίαιες συμπλοκές στην Συρία

Συμπλοκές ξέσπασαν την Παρασκευή στα νότια της Συρίας στην πόλη της Deraa ανάμεσα σε πολίτες που διαδήλωναν ενάντια στην διαφθορά και στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών και την εκτεταμένη διαφθορά και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας.

Οι συμπλοκές δεν έχουν σταματήσει ακόμα και είναι εξαιρετικά βίαιες, σύμφωνα με μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής στο Reuters. Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας.


Σ. Αραβία: Μοιράζει λεφτά ο βασιλιάς Αμπντάλα

Γενναιόδωρες παροχές
υποσχέθηκε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα μετά και τις αιματηρές διαδηλώσεις στο γειτονικό Μπαχρέιν.

Σε σημερινό του διάγγελμα, ο βασιλιάς Αμπντάλα δεσμεύτηκε για ελάχιστο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στα 800 δολάρια και για επίδομα ανεργίας της τάξεως των 266 δολ./μήνα. Η ανακοίνωση κάνει μάλιστα λόγο για σειρά επιδομάτων για τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δεσμεύτηκε παράλληλα για την κατασκευή 500.000 κατοικιών και τόνισε πως συνολικά θα τοποθετηθούν 66,7 δισ. δολ. για τον κλάδο των κατοικιών.

Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία 60.000 στρατιωτικών θέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τη διάθεση από το υπουργείο Υγείας 4,3 δισ. δολαρίων για νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού σώματος για την πάταξη της διαφθοράς, το οποίο θα ελέγχει όλα τα κρατικά συμβόλαια.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης "να σέβονται τους κληρικούς, διαφορετικά θα τιμωρούνται", ανακοίνωσε τη δαπάνη 53 εκατ. δολαρίων για δημιουργία εγκαταστάσεων για τη θρησκευτική αστυνομία και διέταξε την επιβολή υψηλότερων ποινών για χειραγώγηση τιμών στο εμπόριο.

Τον προηγούμενο μήνα ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε παροχές ύψους περίπου 37 δισ. δολαρίων, που στόχο είχαν να αμβλύνουν τις κοινωνικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις αναταραχές που οδήγησαν σε ανατροπή των καθεστώτων στην Αίγυπτο και στην Τυνησία και εξαπλώθηκαν στις γειτονικές χώρες της Υεμένης, του Μπαχρέιν και του Ομάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v