Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς παρατηρητές ζητά τώρα ο Καντάφι

Την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών για έλεγχο της κατάπαυσης πυρός ζητά τώρα ο Μ. Καντάφι. Συνεχίζονται οι διεργασίες για απαγόρευση πτήσεων και ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη

Διεθνείς παρατηρητές ζητά τώρα ο Καντάφι
Nέος διπλωματικός ελιγμός του Μ. Καντάφι που ζητά τώρα την αποστολή διεθνών παρατηρητών από 4 χώρες (Κίνα, Μάλτα, Τουρκία και Γερμανία) αφήνοντας το παράθυρο ανοικτό και για άλλες χώρες προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός που έχει εξαγγείλει το καθεστώς.

Οι ανακοινώσεις έγιναν αργά το βράδυ από τον υφυπουργό εξωτερικών του καθεστώτος ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι ευπρόσδεκτη από τη Λιβύη και η αποστολή επιτροπής του ΟΗΕ που θα διακριβώσει πως έχει η κατάσταση στη χώρα.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Λιβυκού καθεστώτος θεωρούνται από αναλυτές ένδειξη ότι ίσως ο Λίβυος ηγέτης ετοιμάζεται να δεχτεί de facto διχοτόμηση της επιρροής του καθεστώτος του παραδίδοντας τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης στους αντικαθεστωτικούς.

Άλλοι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι πρόκειται για προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να δυσχεράνει πολιτικά την επέμβαση των ξένων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι οι χώρες από τις οποίες ζήτησε να αποσταλούν παρατηρητές το Λιβυκό καθεστώς είναι από εκείνες που απείχαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, Γερμανία) και δύο χώρες που έχουν αποφύγει να συμμετάσχουν στην προετοιμασία εφαρμογής του (Μάλτα, Τουρκία).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη καθώς η διεθνής κοινότητα δεν πείστηκε από τον ελιγμό Καντάφι με την αναγγελία περί κατάπαυσης πυρός. 

Το «τελικό αποτέλεσμα του ψηφίσματος του ΟΗΕ πρέπει να είναι η αποχώρηση του Καντάφι, τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε έργα και όχι λόγια.

Νωρίτερα, η Λιβύη ανακοίνωσε άμεση κατάπαυση πυρός, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να στηρίξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

"Η Λιβύη αποδέχεται το αίτημα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός και αποφασίζει τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών ενεργειών", σημειωσε μεταξύ άλλων ο λίβυος ΥΠΕΞ, Moussa Koussa.

Η Λιβύη ενδιαφέρεται έντονα για την προστασία των πολιτών της, τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να προστατεύσει επίσης όλους τους ξένους και τα ξένα στοιχεία ενεργητικού στη χώρα. 

Ωστόσο, παρά τις ανακοινώσεις του λίβυου ΥΠΕΞ, το Reuters μετέδιδε ότι , συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα. Το Αλ Αραμπίγια υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της πόλης, ενώ, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, κάνει λόγο για 25 νεκρούς.  

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι διέψευσε τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, λέγοντας ότι ο λιβυικός στρατός δεν συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην Μισράτα ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη την Παρασκευή.


Δεν πείθεται η διεθνής κοινότητα


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσον η δέσμευση της κυβέρνησης Καντάφι για ανακωχή συμβαδίζει με τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πραγματοποιούν οι φιλο-κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον διαδηλωτών στην χώρα.

Δήλωσε επίσης ότι η άρνηση του συνταγματάρχη Καντάφι να ακούσει τα αιτήματα του λαού της Λιβύης άφησαν την διεθνή κοινότητα χωρίς άλλη επιλογή και τόνισε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ «είναι ένα μόνο βήμα και η διεθνής κοινότητα θα μελετήσει περαιτέρω μέτρα.» Το «τελικό αποτέλεσμα του ψηφίσματος πρέπει να είναι η αποχώρηση» του Λίβυου ηγέτη, διευκρίνισε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η Γαλλία, σε άμεση ανταπόκρισή της στις ανακοινώσεις της Λιβύης, δηλώνει ότι παραμένει επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στις χερσαίες επιχειρήσεις του καθεστώτος Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών.  

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, σε συνέντευξή του στο BBC επισημαίνει ότι ο Μ. Καντάφι θα κριθεί με βάση τις ενέργειές του και όχι λόγια. 

Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα.

"Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη", δήλωσε στην ιταλική γερουσία.

Πρόσθεσε άλλωστε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα ραντάρ της Λιβύης και ότι η Νάπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο συντονισμού για οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ ολοκληρώνει το σχεδιασμό του ώστε να είναι έτοιμο να προχωρήσει στις "απαιτούμενες ενέργειες" στη Λιβύη.  

Ομπάμα: Η βία θα πρέπει να σταματήσει στη Λιβύη

Η παρέμβαση στην Λιβύη έχει σαν στόχο την προστασία των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που ασπάζονται όλοι οι αμερικανοί πολίτες, δήλωσε σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο Μπάρακ Ομπάμα.

Τρία είναι τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Ομπάμα για την στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη.

Πρώτον, ο κ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στην Λιβύη συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη επιχείρηση μαζί με άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας. Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα δράσουν μόνες τους, αλλά ως μέλος του ΟΗΕ.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ήρθαν μετά από την στενή συνεργασία με άλλες χώρες και εκφράζουν μια κοινή βούληση.

Δεύτερον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσδιόρισε επακριβώς τον στόχο και τα όρια της παρέμβασης. Δήλωσε ότι ο στόχος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σταθερότητας στην περιοχή και η αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ Ομπάμα οι δυνάμεις του ΟΗΕ δεν επιβάλλουν την ειρήνη, αλλά προστατεύουν την βούληση του λαού της Λιβυής. “Ο Καντάφι είχε χάσει την νομιμοποίηση” δήλωσε ο Ομπάμα.

Στόχος είναι να επιτραπεί στον λαό της Λιβύης να εκπληρώσει “αξίες στις οποίες πιστεύουμε.” Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι πέρα από την επιβολή αυτού του στόχου, “του τέλους της βίας και της προστασίας των πολιτών της Λιβύης” οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλες διεκδικήσεις.

Τρίτον, ο κ Ομπάμα υπέδειξε την αδιαλλαξία και την βιαιότητα του Καντάφι ως την καθοριστική αιτία για την απόφαση να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο. Ο Καντάφι αρνήθηκε οποιαδήποτε κάλεσμα για διαπραγματεύσεις, τόσο από τις ξένες δυνάμεις και την διεθνή κοινότητα όσο και από τις δυνάμεις της χώρας του.

Ακόμα περισσότερο έκανε δηλώσεις ότι “δεν θα δείξει οίκτο” απέναντι στους πολίτες του και ότι θα ακολουθήσει αιματοκύλισμα. Το βίαιο παρελθόν του Καντάφι δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις του σύμφωνα με τον Ομπάμα και αναγκάζει τις ΗΠΑ να παρέμβουν.


Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε: 

Το πράσινο φως για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη έδωσε ο ΟΗΕ, λίγες ώρες αφότου ο Μουαμάρ Καντάφι απείλησε με επιδρομή κατά των θέσεων των ανταρτών στη Βεγγάζη "χωρίς έλεος, χωρίς οίκτο".

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει για τις δικές του κινήσεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα.

Αναλυτικότερα στην έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε απόφαση η οποία επικυρώνει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ παράλληλα έδωσε έγκριση για τη λήψη "όλων των απαραίτητων μέτρων" για την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι. 

Πέραν της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μπορεί να επιβληθούν και ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων, ναυτικός αποκλεισμός και μπλοκάρισμα των στρατιωτικών επικοινωνιών και της ροής πληροφοριών.

Εκτός από τη στρατιωτική παρέμβαση, με το ψήφισμα διευρύνονται οι κυρώσεις κατά του Καντάφι και των συνεργατών του, οι οποίες είχαν επιβληθεί τον προηγούμενο μήνα.

Η Λιβύη, από την πλευρά της, η οποία επίσης ζητά εκεχειρία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε πως το ψήφισμα "δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο γράφτηκε" και το Εθνικό Συμβούλιο των Ανταρτών τονίζει ότι "δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την απελευθέρωση από αυτό το καθεστώς".

Ο γιος του Καντάφι Saif Al-Islam, από την πλευρά του, δήλωσε πως η Λιβύη δεν φοβάται τον ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το Al Arabiyia. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Al Jazeera, φέρεται να είπε ότι ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, τη Βεγγάζη, αλλά δεν θα εισέλθει σε αυτήν, ενώ "αντιτρομοκρατικές" δυνάμεις θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις δυνάμεις των ανταρτών.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως η στρατιωτική παρέμβαση ενδέχεται να γίνει εντός ωρών και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία και ενδεχομένως τις ΗΠΑ και ένα ή περισσότερα αραβικά κράτη, ωστόσο αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πως δεν αναμένεται άμεση παρέμβαση από την Αμερική.

Παρότι άλλες χώρες ή το ΝΑΤΟ μπορεί να παίξουν ρόλο στη στρατιωτική παρέμβαση, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τη βαριά δουλειά.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν. Κάμερον ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι στις αεροπορικές επιθέσεις θα χρησιμοποιηθούν από τη χώρα του αεροσκάφη τύπου Tornado και Τyphoon.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσουν σήμερα οι πρέσβεις του προκειμένου να συζητήσουν το πως θα κινηθούν μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθεί "ο σχεδιασμός για όλα τα ενδεχόμενα", ενώ επαναλαμβάνονται οι όροι για παρέμβαση της Συμμαχίας, δηλαδή να υπάρχει απόδειξη ότι είναι απαραίτητη η δράση από την πλευρά του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ισχυρή στήριξη στην περιοχή και να υπάρχει ξεκάθαρη νομική βάση.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει την έγκριση των 28 μελών του, ενώ Γερμανία και Τουρκία έχουν ήδη ταχθεί κατά στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.

Υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ ψήφισαν δέκα από τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ απείχαν η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία. Δεν υπήρξαν ψήφοι κατά του ψηφίσματος.

Η Γερμανία δήλωσε πως απείχε από την ψηφοφορία διότι βλέπει σημαντικούς κινδύνους και ρίσκα σε στρατιωτική παρέμβαση κατά του Καντάφι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Guido Westerwelle, ανέφερε πως οι Γερμανοί στρατιώτες "δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη".

Σύμφωνα, δε, με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν, προκειμένου να απελευθερωθούν αμερικανικά αεροσκάφη από την περιοχή για να μπορέσουν να επιχειρήσουν κατά του Καντάφι.

Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε και η Κίνα, ωστόσο δεν μπλόκαρε το ψήφισμα, κατόπιν αιτήματος αραβικών και αφρικανικών χωρών. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Jiang Yu, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να προσπαθήσει "να λύσει την τρέχουσα κρίση στη Λιβύη μέσω του διαλόγου και άλλων ειρηνικών τρόπων", ενώ σημείωσε πως η Κίνα αντιτίθεται "στη χρήση Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς σχέσεις και έχει σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με μέρος του περιεχομένου του ψηφίσματος".

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας στον ΟΗΕ δήλωσαν επίσης πως οι υποστηρικτές του ψηφίσματος απέτυχαν να εξηγήσουν επαρκώς πώς θα λειτουργήσει η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ποιοι θα είναι οι κανόνες της εμπλοκής.

Η Τουρκία από την πλευρά της ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και τάσσεται κατά ξένης παρέμβασης, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Αντιθέτως, η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, κ. Grete Faremo, δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα "Verdens Gang" ότι η χώρα της "θα συνεισφέρει στη στρατιωτική επιχείρηση", ωστόσο σημείωσε πως "είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ακριβώς με ποιον τρόπο. Η αεροπορική στήριξη θα ήταν φυσική".

Παράλληλα, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην διεθνή προσπάθεια για προστασία των πολιτών στη Λιβύη, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν αυτό σημαίνει πως θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε από τη Eurocontrol, η Λιβύη έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της. Όπως ανέφερε ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, έχει λάβει πληροφορίες από τη Μάλτα ότι ο οργανισμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Τρίπολη έβγαλε ειδοποίηση πως δεν δέχεται κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης "μέχρι νεωτέρας".


Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα σχετικά με τη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 

Ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά το πέρας της οποίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.

Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα."

                                                  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v