Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καντάφι και τράπεζες έδωσαν ώθηση στη Wall

Άνοδος στη Wall μετά την παρέμβαση των G7 στο γεν, τις αμερικανικές τράπεζες που πέρασαν τα stress test και την αναγγελία κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη. Εβδομαδιαίες απώλειες 1,5% για Dow, 1,9% για S&P και 2,7% για Nasdaq.

Άνοδος στη Wall μετά την παρέμβαση των G7 στο γεν, τις αμερικανικές τράπεζες που πέρασαν τα stress tests και την αναγγελία κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη.

Εβδομαδιαίες απώλειες 1.5% για τον Dow, 1,9% για το S&P 500 και 2,7% για τον τεχνολογικό δείκτη δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη υποχρέωσε τον Καντάφι να διατάξει κατάπαυση του πυρρός προκειμένου να αποφύγει την στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Η αναγγελία κατάπαυσης του πυρρός οδήγησε την τιμή του πετρελαίου χαμηλότερα στις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα στα 101,3 δολ. ανά βαρέλι.

Ωστόσο οι περισσότερες χώρες της Δύσης εκφράζουν επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις Καντάφι.

Παράλληλα η Ιαπωνία μπορεί να αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στο 5 (από 4) στην κλίμακα διεθνούς πυρηνικής κρίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ωστόσο οι μηχανικοί του εργοστασίου της Φουτουσίμα ελπίζουν ότι θα μπορέσουν σύντομα να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση, αν αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.

Επιπλέον η απόφαση των G7 να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να αποφευχθεί άνοδος του γεν σε νέα υψηλά έναντι του δολαρίου (ενδεχόμενο που θα δυσχέραινε την γρήγορη ανάκαμψη της Ιαπωνικής οικονομίας) στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Όπως επισήμανε ο αναλυτής της BNY Converg Ex, Anthony Conroy, “Είναι καλό να βλέπεις τους ηγέτες να συμβάλλουν στην σταθερότητα της αγοράς συναλλάγματος καθώς αυτό εμπνέει εμπιστοσύνη τους επενδυτές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των G7 οδήγησε σε άνοδο 2,7% το χρηματιστήριο του Τόκιο περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη Nikkei σχεδόν στο 9% ενώ το δολάριο εκτινάχθηκε 3% έναντι του γεν στα 81,5 γεν.

Εντός των ΗΠΑ η ολοκλήρωση του 2ου κύκλου των τραπεζικών stress tests και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει το “πράσινο φως” για αύξηση της μερισματικής πολιτικής των τραπεζών, εκτόξευσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο στη Wall.

Μεταξύ των τραπεζών που αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση της διανομής μερίσματος συγκαταλέγονται οι JP Morgan και Wells Fargo.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,1% στα 101,3 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.418 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 0,5% στα 1,92 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 1,7% στα 26,78 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 11.858,52 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,43% στις 1.279,21 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,29% στις 2.643,67 μονάδες.

Τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street επιταχύνθηκαν μετά την απόφαση του καθεστώτος της Λιβύης να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να κηρύξει παύση πυρός.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 5.718 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,26% στις 6.664 μονάδες, ενώ ο CAC 0,63% στις 3.810 μονάδες.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v