Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Στο ΝΑΤΟ ο έλεγχος της ζώνης "no fly"

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει τη ζώνη "no fly" στη Λιβύη αλλά δεν ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Λιβύη εναντίον των δυνάμεων του Μουανμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το Reuters.

Λιβύη: Στο ΝΑΤΟ ο έλεγχος της ζώνης no fly
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει τη ζώνη "no fly" στη Λιβύη αλλά δεν ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Λιβύη εναντίον των δυνάμεων του Μουανμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το Reuters.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι η επίσημη απόφαση για το αν θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων αναμένεται την Κυριακή.

Οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επανείσοδο αρμάτων των δυνάμεων Καντάφι στη Μισράτα.  

Γαλλικά αεροσκάφη κατέρριψαν λιβυκό αεροπλάνο, στο πρώτο τέτοιο περιστατικό που εκδηλώνεται από την ημέρα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης από τα Ηνωμένα Έθνη στην χώρα.

Η κατάρριψη συνέβη κοντά στην δυτική πόλη Μισράτα, που τελεί υπό κατάληψη. Πολλοί πύραυλοι των συμμαχικών δυνάμεων έχουν ήδη εξαπολυθεί εναντίον στρατιωτικών βάσεων, με στόχο να πλήξουν τις δυνατότητες αεροπορικών επιδρομών από μέρους του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η αεροπορία της Λιβύης «δεν υφίσταται πλέον ως αξιόμαχη δύναμη.» Οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν χθες στόχους στην Λιβύη επί 5η συνεχόμενη ημέρα.

Άρματα των δυνάμεων του Καντάφι παραμένουν στο κέντρο της Μισράτα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Reuters. Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τανκς των δυνάμεων του Καντάφι στα περίχωρα της Μισράτα, αλλά στο κέντρο της πόλης παραμένουν άρματα των κυβερνητικών δυνάμεων τα οποία δεν έχουν χτυπηθεί.

Στην πόλη Ζιντάν αντίθετα, μετά από πολλές μέρες οι συμπλοκές έχουν σταματήσει. Οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται έξω από την πόλη με περισσότερα από 30 τανκς, αλλά η πόλη δεν είναι περικυκλωμένη όπως τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε Ελβετός δημοσιογράφος στο Reuters.

Την Πέμπτη συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη Sabha στην νότια Λιβύη σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Το δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα στο διπλωματικό πεδίο, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον δεν είχε καταφέρει να μεταβιβάσει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ και οι συζητήσεις μπλοκάρονταν από τις ενστάσεις της Τουρκίας.

Εχθές το βράδυ όμως ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την πεπόιθηση ότι οι συμμαχικές επιχειρήσεις θα περάσουν στον έλεγχο του ΝΑΤΟ σε μία ή δύο μέρες το πολύ.

"Επί της αρχής επήλθε συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα" δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους. "Ο έλεγχος της επιχείρησης θα παραδοθεί στο ΝΑΤΟ πολύ σύντομα". Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο δυνατό, μέσα σε μία ή δύο μέρες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός εξωτερικών της Μ.Βρετανίας William Hague κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καταδίκασε την βία των δυνάμεων του Καντάφι απέναντι στο λιβυκό λαό.

Ο κ Hague δήλωσε ότι “Οι συμμαχικές επιχειρήσεις βρίσκονται αυτήν την στιγμή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, αλλά θέλουμε ο έλεγχος να περάσει στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.”

Στο μεταξύ, στο Κάιρο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v