Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Υποβάθμιση Fitch-S&P μετά την κρίση

Oι Fitch και S&P υποβάθμισαν την Πορτογαλία μια ημέρα μετά την πρόταση μομφής της βουλής στα νέα μέτρα και την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ εντείνονται οι διεργασίες για υπαγωγή στο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε.

Πορτογαλία: Υποβάθμιση Fitch-S&P μετά την κρίση
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δυο βαθμίδες προχώρησαν Fitch και S&P μια ημέρα μετά την πρόταση μομφής της βουλής στα νέα μέτρα και την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ εντείνονται οι διεργασίες για υπαγωγή στο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε Α- από Α+, μια ημέρα μετά την πρόταση μομφής της πορτογαλικής βουλής στα νέα μέτρα λιτότητας.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε, πιο συγκεκριμένα, την μακροπρόθεσμα πιστοληπτική ικανότητα σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε Α- από Α+ και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε IDR σε F2 από F1.

Και οι δύο αξιολογήσεις φέρουν αρνητικές προοπτικές (negative outlook), που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποβάθμισης.

Ο οίκος αναφέρει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμά ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές με ανεκτό κόστος χρηματοδότησης, κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά δυο βαθμίδες προχώρησε και η Standard and Poor’s, σε ΒΒΒ από Α-.

Όπως αναφέρει η S&P, η κίνηση αυτή έπεται της απόρριψης των μέτρων λιτότητας και της παραίτησης του πρωθυπουργού, Ζ. Σόκρατες. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αυξήσει το ρίσκο αναχρηματοδότησης της χώρας, σημειώνει.


Ένα βήμα πριν το μηχανισμό διάσωσης η χώρα

Μία μέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. Ζ. Σόκρατες, υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, μετά τη συντριπτική απόρριψη από το Κοινοβούλιο του πακέτου δημοσιονομικής λιτότητας που πρότεινε.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σε συνάντηση όλα τα κόμματα της χώρας. Αναμένεται η προκύρηξη εκλογών, ενώ εκτιμάται ότι αυτές οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε εσπευσμένες συνεννοήσεις για πρόγραμμα διάσωσης από την πλευρά της ευρωζώνης αντίστοιχο αυτών που προηγήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. 

Εν τω μεταξύ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης με πιθανό ύψος διάσωσης τα 80 δισ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε πως ελπίζει ότι η Πορτογαλία δεν θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. "Ελπίζω ότι η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί στήριξη" δηλωσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό το ερώτημα είναι "αδύνατο να απαντηθεί"

Επισημαίνεται ωστόσο, πως είναι μάλλον απίθανο η Λισσαβόνα να ζητήσει προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης κατά την διάρκεια αυτής της συνόδου Κορυφής, όπου θα μετάσχει ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες. "Δεν είναι σαφές εάν έχει λαϊκή εντολή πλέον για κάτι τέτοιο" αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

Η ίδια πηγή του πρακτορείου Reuters επισημαίνει άλλωστε, πως διαπραγματεύσεις μεταξύ Λισσαβόνας και Βρυξελλών για το ενδεχόμενο στήριξης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά επισημαίνει πως «ένα ρεαλιστικό ύψος του πακέτου διάσωσης είναι τα 80 δις. ευρώ».

Κεφάλαια, που σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας

Την Τετάρτη το πορτογαλικό κοινοβούλιο καταψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία τα νέα μέτρα λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση Σόκρατες, όπως μετέδωσε το Reuters. Υπέρ του νέου πακέτου δημοσιονομικής λιτότητας ψήφισαν επί συνόλου 230 βουλευτών μόνο οι 97 του σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος.

Η  ψηφοφορία στη Βουλή αφορούσε στο πολύκροτο νομοσχέδιο για νέα περικοπή των δημοσίων δαπανών, που μεταξύ άλλων επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Η άρνηση της αντιπολίτευσης, η οποία έχει την πλειοψηφία στην πορτογαλική Βουλή, να στηρίξει τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Ζοζέ Σόκρατες, είχε ουσιαστικά αναγάγει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ αν πραγματοποιηθούν εκλογές η αντιπολίτευση (σοσιαλδημοκράτες) θα είναι το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος, προειδοποίησε την Ε.Ε. το πρωί της Δευτέρας ότι σε περίπτωση όπου δεν περάσουν τα μέτρα η Πορτογαλία θα στραφεί αμέσως στον μηχανισμό στήριξης, γιατί "οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι διατηρήσιμες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο".

"Ο κ. Σόκρατες έπαιξε το τελευταίο του δραματικό χαρτί", ακούστηκε να λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Σε ιστορικά υψηλά τα spreads

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας βρέθηκαν υπό περαιτέρω πίεση την Παρασκευή, καθώς αυξήθηκαν πάνω από το 7,8%, έναντι του 7,7% στο κλείσιμο της Πέμπτης 24/3, ενώ οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου ενισχύθηκαν στο 8,3%. Το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 474 μονάδες (στο κλείσιμο), ενώ τα CDS των 5ετών ομολόγων στις 538,46 μονάδες βάσης.
 
Αντιθέτως, μόνο οριακά υψηλότερα διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, στο 5,169% από 5,159% την Πέμπτη, ενώ τα CDS των 5ετών ισπανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στις 220,823 μονάδες βάσης.
 
Την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την παραίτηση του Σόκρατες, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων είχαν «πιάσει» ιστορικά υψηλά, με το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου για διαμορφώνεται στις 480 μονάδες βάσης και του 2ετούς τις 538 μονάδες, ενώ σε ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται οι αποδόσεις του 10ετούς και 5ετούς ομολόγου, στο 7,912% και 8,348% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v