Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αιματηρές συμπλοκές στην Υεμένη

Συγκρούσεις ανάμεσα σε πιστούς και αντιπάλους του προέδρου Σάλεχ εκδηλώνονται και πάλι στην πόλη Μουκάλα, ανεβάζοντας για άλλη μια φορά το θερμόμετρο στην Αραβική Χερσόνησο.

Νέες αιματηρές συμπλοκές στην Υεμένη
Συγκρούσεις ανάμεσα στην πιστή στον Σάλεχ προεδρική φρουρά της Υεμένης και μονάδες στρατού που στηρίζουν την αντιπολίτευση, εκδηλώθηκαν για μια ακόμη ημέρα την Πέμπτη στην πόλη Μουκάλα, ανεβάζοντας ακόμη παραπάνω το θερμόμετρο στην Αραβική Χερσόνησο.

Η βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κλιμακώνονται καθημερινά οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και των διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του.

Οι συγκρούσεις ακολουθούν την μαζική έξοδο κορυφαίων στρατιωτικών, διπλωματών και φυλάρχων από την κυβέρνηση Σάλεχ αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι συντάχθηκαν με τους δημοκρατικούς διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει εδώ και περίπου έξι εβδομάδες μπροστά στην πρωτεύουσα Σαναά.

Μονάδες του στρατού και η προεδρική φρουρά –το σώμα του οποίου ηγείται ο γιός του Σάλεχ, Αχμέντ- είχαν συγκρουστεί και τις προηγούμενες ημέρες στην Μουκάλα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό από την κάθε αντιμαχόμενη πλευρά. 

Ο δυτικός κόσμος και ο γειτονικός πετρελαϊκός κολοσσός Σαουδική Αραβία ανησυχούν ιδιαίτερα για το πολιτικό κενό που μπορεί να δημιουργήσει τυχόν απομάκρυνση του Σάλεχ, στην ορεινή χώρα στην οποία θεωρείται ότι ελέγχει ισχυρές δυνάμεις η Αλ Κάιντα.

«Είχαμε μια λειτουργική σχέση με τον πρόεδρο Σάλεχ. Υπηρξε σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. «Απλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν έχουμε κάνει κάποιον «μετά-Σάλεμ» προγραμματισμό.»

Σημειώνεται ότι φορτίο με χιλιάδες όπλα μικρού βεληνεκούς προερχόμενο από την Τουρκία με προορισμό την Υεμένη κατασχέθηκε στο Ντουμπάι σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της χώρας. Η αστυνομία βρήκε 16.000 όπλα τουρκικής κατασκευής μέσα σε κοντέινερ.


Αιματηρή καταστολή διαδήλωσης στη Συρία

Μεταρρυθμίσεις, διάλογο με τους διαδηλωτές και αυξήσεις μισθών προανήγγειλε το καθεστώς της Συρίας, μετά τη διεθνή κατακραυγή για το αιματοκύλισμα στη πόλη Ντεράα.

Παράλληλα, μελετάται και επισήμως η άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963!

Σημειώνεται ότι εχθές, Πέμπτη, τουλάχιστον 37 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί κατά την διάρκεια σύγκρουσης με σώματα ασφαλείας την Πέμπτη.

Οι συμπλοκές εκδηλώθηκαν όταν περίπου 20.000 πολίτες, τραγουδώντας συνθήματα για την ελευθερία, πραγματοποίησαν διαδήλωση παράλληλα με την κηδεία 9 διαδηλωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επίθεσης των σωμάτων ασφαλείας στην πόλη Ντεραά.

Οι εννέα νεκροί περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 25 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε εκείνη την επίθεση. Μάρτυρας δήλωσε ότι στο Al Jazeera ότι οι απώλειες εκείνες ξεπερνούν τους 100 ανθρώπους.

Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές της Συρίας έχουν προαναγγείλει μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να προσκαλέσουν διαδηλωτές στην διαμαρτυρία, που ονομάζεται «Παρασκευή της Αξιοπρέπειας.»

Ανάλογες μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται για αύριο, ημέρα προσευχής για τον μουσουλμανικό κόσμο, σε όλες τις εστίες συγκρούσεων στην περιφέρεια Βορείου Αφρικής - Μέσης Ανατολής, όπου φουντώνουν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v