Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Μέρκελ πριν την σύνοδο κορυφής

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ, προέτρεψε το γερμανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει την συνολική λύση σταθεροποίησης της ευρωζώνης που πρόκειται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην σύνοδο κορυφής.

Δηλώσεις Μέρκελ πριν την σύνοδο κορυφής
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ, προέτρεψε το γερμανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει την συνολική λύση σταθεροποίησης της ευρωζώνης που πρόκειται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην σύνοδο κορυφής, επιμένοντας πάντως ότι οι υποχρεώσεις της Γερμανίας έναντι του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης θα είναι περιορισμένες.

Παραθέτοντας καθιερωμένη ομιλία προς την γερμανική βουλή πριν μπει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες η κ. Μέρκελ σχολίασε την αποτυχία της πορτογαλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει συμφωνία για το πακέτο μέτρων λιτότητας, δηλώνοντας ότι «ήταν σωστά και γενναία μέτρα.»

Υπογράμμισε ότι και η Γερμανία έχει ωφεληθεί όσο κάθε άλλο μέλος της Ε.Ε. από το ευρώ, απολαμβάνοντας αύξηση εξαγωγών 48% στην δεκαετία.

Σε μια σαφή προσπάθεια καθησυχασμού των σκεπτικιστών ψηφοφόρων της, επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε μορφή «κοινής ευθύνης» για τα εθνικά ομόλογα των μελών της ευρωζώνης, όπως την χρήση κοινών εγγυήσεων σε εκδόσεις ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση κρατικών χρεών.

Επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για την κεφαλαιακή εισφορά της Γερμανίας στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, ώστε να εξασφαλίσει παράταση των πληρωμών στα 5 χρόνια από το 2013, αντί για 4 χρόνια που συμφώνησαν οι υπ. Οικονομικών την Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v