Παλινδρομικές κινήσεις στη Wall Street

Οριακά κέρδη καταγράφει η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές προσήμου σε στενό εύρος διακύμανσης. Επανήλθαν οι ”τρομοφόβοι”, θετικές οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη δ’ τριμήνου της Cisco. Τάσεις συσσώρευσης επικράτησαν στις ευρωαγορές, πλην Λονδίνου.

Με... μέτρο η διόρθωση των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, καθώς η ραγδαία ανατίμηση του ευρώ, το οποίο κερδίζει περί το 1,5 σεντ έναντι του δολαρίου, αποθάρρυνε τους όποιους επίδοξους αγοραστές σε μετοχές της νέας τεχνολογίας και του λιανεμπορίου στην Ευρώπη, με Dax και Cac να αποτυγχάνουν σε μείζονα επίπεδα στήριξης (4.100) και αντίστασης (3.700) αντίστοιχα.

Μοναδική εξαίρεση και κόντρα στο ρεύμα, για πολλοστή φορά, ο FTSE-100 στο Λονδίνο, ο οποίος τεχνικά δείχνει να βρίσκεται σε αντικυκλική φάση με τις υπόλοιπες ευρωαγορές, χαρακτηριστική η σημερινή επαναπροσέγγιση των 3.500 μονάδων.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ; Εξαιρετικά νευρικό το πρώτο 45λεπτο, με μια πολύ ”άσχημη”, τεχνικά, δημιουργία κορυφής σε Nasdaq και Dow.

Χθες, η συσσώρευση διεξήχθη σε εύρος 12 μονάδων στον πρώτο και συν -πλην 35 στον δεύτερο, μια από τα ίδια μέχρι στιγμής και σήμερα, με μόνη ευδιάκριτη πτυχή την έλλειψη ”κυνηγών”.

Οι πιο... διακριτικοί, θα επισημάνουν την δυναμική επαναφορά του χρυσού πάνω από τα 400 δολάρια ανά ούγια, συνοδευόμενη από την υποχώρηση του δολαρίου.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν θέλει να έχει ”όλα τα λεφτά στην αγορά”, γιατί πολύ απλά, με το πετρέλαιο να ανεβαίνει (πάλι), την γεωπολιτική αστάθεια να κλιμακώνεται και τη Home Depot να μην ενθουσιάζει με το statement της, λείπουν τα βασικά... προσχήματα για περαιτέρω τοποθετήσεις.

Από την άλλη, ουδείς θέλει, με το καλημέρα, να υπάρξει μια νέα τάση οπισθοχώρησης. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με το περιβόητο lateral movement (παλινδρομική κίνηση), όπου επιβεβαιώνονται ή αποτυγχάνουν προσπάθειες διάσπασης επιπέδων αντίστασης και στήριξης αντίστοιχα.

Ο ”πάτος” μπορεί να είναι 70 μονάδες χαμηλότερα για Dow, Dax και Cac, αλλά και πάλι η ανοδική κίνηση προέρχεται από την μετακύλιση ρευστότητας, όπως έγινε χθες και την Παρασκευή.

Άλλο τι θέλει κανείς να γίνει, κι άλλο τι μπορεί να γίνει. Μεσούσης της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η διόρθωση θα είναι μετριοπαθής.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10523,33 μονάδες με άνοδο 0,23%, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,35% στις 2070,45 μονάδες, και ο S&P καταγράφει άνοδο 0,16% στις 1137,05 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4390,6 μονάδες με κέρδη 0,21%, ενώ ο DAX υποχώρησε στις 4057,51 μονάδες με απώλειες 0,35%. Ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3638,21 μονάδες με απώλειες 0,73%.

Με ζητούμενο, να επιβεβαιωθούν συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Δηλαδή να κρατήσει ο Dax τις 4.000, ο Cac τις 3.600, ο FTSE τις 3.450 και ο Dow τις 10.500. Αυτά για σήμερα, εν αναμονή.

Υ. Γ. Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει δείγματα ανάκαμψης, ιδίως στον τομέα της μεταποιητικής δραστηριότητας, που αιφνιδιάζουν ευχάριστα. Δεν το αγνοούμε. Όμως, συνολικά, δεν μπορεί να ”επιβιώσει” με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,20+, ακριβώς επειδή είναι κατά κόρον εξαγωγική.

Αν θέλετε, θυμηθείτε να ρίξτε μια ματιά και στους ισολογισμούς των γερμανικών επιχειρήσεων που ανακοινώσει μέχρι στιγμής. Η διαφορά στην αποτίμηση των εξαγωγών του α’ εξαμήνου σε σχέση με το β’ είναι αρκούντως εντυπωσιακή. Και συνάμα ανησυχητική.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v