Πτωτική η εβδομάδα για τη Wall Street

Αρνητική ήταν η εβδομάδα για τις αμερικανικές αγορές, αφού σε Dow και Nasdaq εμφανείς ήταν οι διορθωτικές τάσεις. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τον αρνητικό τόνο έδωσαν τα στοιχεία από το αμερικανικό ΑΕΠ, τα οποία αναθεωρήθηκαν καθοδικά.

Χαμηλότερα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά και την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν οι αναλυτές, καταγράφηκαν διορθωτικές τάσεις που όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν το ανοδικό momentum των αμερικανικών αγορών

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,75% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,68%.

Ειδικότερα για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, τον αρνητικό τόνο στη Wall Street έδωσαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο. Οι ρυθμοί του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν από το 8,2% των αρχικών μετρήσεων έως το 4%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 5%.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα λοιπά μακροοικονομικά νέα, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία στις ΗΠΑ που αφορούσαν τόσο στο δείκτη καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν, όσο και στο βιομηχανικό δείκτη PMI του Σικάγο. Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα στοιχεία του δείκτη Μίσιγκαν έδειξαν άνοδο στο 103,8 τον Ιανουάριο, έναντι του 103,2 της προηγούμενης μέτρησης. Άλλωστε, ο βιομηχανικός δείκτης PMI του Σικάγο, διαμορφώθηκε στο 65,9 τον Ιανουάριο, από το 59,2 του Δεκεμβρίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στο 61,4.

Πιέσει δέχτηκαν αρκετές μετοχές του Dow Jones και κυρίως αυτές της Coca Cola, της Walt Disney και της General Motors. Αναφορικά με την πρώτη, τα studio animation Pixar ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν την συνεργασία με την εταιρία, ενώ στην περίπτωση της General Motors, ο τίτλος υφίσταται τις δυσάρεστες συνέπειες της υποβάθμισης από την Goldman Sachs σε on line από outperform.

Τέλος, τρία στελέχη της Coca Cola κέρδισαν την προσοχή της δημοσιότητας, ανακοινώνοντας ότι η κατά την τελευταία τριετία η εταιρία ανακοίνωνε ”φουσκωμένα” αποτελέσματα.

Στο -0,21% και τις 10.488 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 0,1% παρουσίασε ο Nasdaq στις 2.066 μονάδες. Στο -0,26% και τις 1.131 μονάδες ο S&P 500.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, αυτός του ΟΤΕ κέρδισε k;erdise 3,27% και διαμορφώθηκε στα 7,65 δολ., αυτός της Εθνικής κινήθηκε κατά 4,72% υψηλότερα, έως τα 5,55 δολ., στο -0,09% και στα 22,63 δολ. το δικαίωμα της Coca Cola 3E.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v