Κομισιόν: Παράνομες οι χορηγήσεις στην Ryanair

Η Ryanair Holdings, η μεγαλύτερη εταιρία φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη, ευνοήθηκε με παράνομες έμμεσες επιχορηγήσεις από το βελγικό αεροδρόμιο Σαρλρουά, σύμφωνα με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κομισιόν: Παράνομες οι χορηγήσεις στην Ryanair
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η Ryanair Holdings, η μεγαλύτερη εταιρία φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη, ευνοήθηκε με παράνομες έμμεσες επιχορηγήσεις από το βελγικό αεροδρόμιο Σαρλρουά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν.

Το απόγευμα, η επίτροπος Μεταφορών της Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα ανακοινώσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν κατά του αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, θα απαγορευτούν οι περισσότερες διευκολύνσεις που απολαμβάνει η ιρλανδέζικη Ryanair από την κυβέρνηση του Βελγίου καθώς και από τον κρατικό φορέα της έδρας της, που είναι ο αερολιμένας Σαρλρουά, έξω από τις Βρυξέλλες.

Η Ryanair θα υποχρεωθεί να επιστρέψει χορηγήσεις που έχει λάβει, οι οποίες ανέρχονται στο σύνολο των 15 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν πάντως ότι το ποσό που θα υποχρεωθεί να επιστρέψει η Ryanair δεν θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση, που αναμένεται να έχει βαθιές επιπτώσεις στον αεροπορικό κλάδο της ηπείρου, ανοίγει το δρόμο, ώστε να επανασχεδιάσουν οι Βρυξέλλες τους κανόνες που καθορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια -ιδιωτικά και κρατικά- και τους φορείς που τα εξυπηρετούν.

Η ιρλανδέζικη Ryanair κατάφερεν να κρατά τα εισιτήρια χάρη στις εκπτώσεις που διαπραγματεύεται με τα αεροδρόμια. Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι εάν αφαιρεθούν αυτές τις ευκολίες, πολλές διαδρομές της θα γίνουν αντι-οικονομικές και θα πρέπει να διακοπούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v