Ανάκαμψη μέσω τεχνολογίας στη Wall

Ο τεχνολογικός κλάδος είναι αυτός που οδηγεί την ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά, σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα της International Paper αλλά και μια δεύτερη ανάγνωση των μακροοικονομικών στοιχείων. Κέρδη κατέγραψε και η Ευρώπη, πλην Λονδίνου.

Μόνο τεχνική είναι η σκοπιά που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην σημερινή αποδελτίωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές.

Με βάση τα γεγονότα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, και δη την αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών στο Ιράκ και τις τελευταίες δηλώσεις των ιθυνόντων της ΕΚΤ γύρω από την προβλεπόμενη πορεία του ευρώ, δύσκολο να δει κανείς γιατί θα έπρεπε οι αγορές να κινούνται υψηλότερα.

Κι όμως το κάνουν. Λογική ίσως εξέλιξη – τουλάχιστον όσον αφορά στις ΗΠΑ – με βάση την αποκλιμάκωση κατά 4,5% και 6% των Dow και Nasdaq αντίστοιχα από τα υψηλά έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη εξακολουθεί να ευνοείται από το περιβάλλον αποκλιμάκωσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς και των πιέσεων που ασκούνται επί των τιμών των πολύτιμων μετάλλων, όπου η αποκόμιση κερδών συνεχίζεται.

Θεωρητικά, έχουμε να κάνουμε με νέα μεταστροφή ρευστότητας. Αυτό δείχνει και η πίεση επί των τιμών των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, τιμές που ενισχύθηκαν στους ταχύτερους ρυθμούς του τελευταίου διμήνου την εβδομάδα που πέρασε.

Πάντως, τα μακροοικονομικά δεδομένα – στις ΗΠΑ – συνεχίζουν να παραπέμπουν σε ύπαρξη πλεονάζουσας παραγωγικής ισχύς. Αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη ISM.

Εάν θέλετε, το συγκεκριμένο δεδομένο αποτελεί ”προάγγελο” μιας συνολικότερης μεσοπρόθεσμης αδυναμίας ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, αφού όσο δεν αυξάνει η ζήτηση σε πρωτογενές επίπεδο, άλλο τόσο δεν υπάρχει job-creation.

Το κυρίαρχο ζήτημα είναι και παραμένει η ανεύρεση του fair-value. Ορθολογική αποτίμηση γαρ. Υποκειμενική διαδικασία. Ίδωμεν...



Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10554,74 μονάδες με άνοδο 0,64%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,86% στις 2083,95 μονάδες. Ο S&P καταγράφει άνοδο 0,94% στις 1141,81 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 4381,4 μονάδες, ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,73% στις 3665,02 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύθηκε περί το 0,32% στις 4071,60 μονάδες.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v