ΗΠΑ: Χαμηλότερα των προσδοκιών ο ISM

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM στον κλάδο της μεταποίησης - βιομηχανίας, ενώ και η αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.

ΗΠΑ: Χαμηλότερα των προσδοκιών ο ISM
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM στον κλάδο της μεταποίησης - βιομηχανίας, ενώ και η αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτη ISM σημείωσε άνοδο στο 63,6 τον Ιανουάριο, από το 63,4 του προηγουμένου μήνα. Οι κατασκευαστικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,4% έναντι της προηγούμενης ανόδου της τάξης του 1,2%.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης ISM για την πορεία του μεταποιητικού - βιομηχανικού τομέα θα εκτινασσόταν το Δεκέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM θα έφθανε 64 τον Ιανουάριο, από το 63,4 του Δεκεμβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 1983, με τη βοήθεια της ισχυρής ανάπτυξης του δευτέρου εξαμήνου του 2003, της προηγούμενης μείωσης των αποθεμάτων των μεγάλων επιχειρήσεων σε επίπεδα ρεκόρ και την αύξηση των πωλήσεων βιομηχανικών και μεταποιημένων προϊόντων, που θα αποτελούσαν το λιπαντικό για την επιτάχυνση των παραγωγικών διαδικασιών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν την εκτίναξη του κατασκευαστικού τομέα, με άξονα την κατασκευή νέων κατοικιών, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα για τη συνεχιζόμενη δυναμική της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Η κατασκευή νέων κατοικιών αναμενόταν να σημειώσει άνοδο 0,7% το Δεκέμβριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε καταγράψει άνοδο 1,2%.

Η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμούς 6,1% το τελευταίο εξάμηνο του 2003, με τους υψηλότερους ρυθμούς από το πρώτο εξάμηνο του 1984, για να φθάσει στο 3,1% για το 2003.

Σύμφωνα με την Fed της Νέας Υόρκης όλοι οι δείκτες για την πορεία του μεταποιητικού – βιομηχανικού τομέα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψαν άνοδο σ επίπεδα ρεκόρ για τον Ιανουάριο , ενώ ο δείκτης του βιομηχανικού τομέα της Fed της Φιλαδέλφειας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,4% το Δεκέμβριο, ενώ τα προσωπικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,2% για το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία για τα προσωπικά έσοδα ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων, ενώ οριακά μικρότερη ήταν η αύξηση των προσωπικών δαπανών σε σχέση με τις προβλέψεις (+0,5%).

Οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σε οριακά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα το Δεκέμβριο.

Η άνοδος όμως των προσωπικών εσόδων κατά 0,2% το Δεκέμβριο, 50% χαμηλότερα από την άνοδο των καταναλωτικών δαπανώνm, ”φωτογραφίζει” τις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους από τις μεγάλες εταιρίες και τις επιφυλάξεις τους να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται ακόμη, στην κατάθεση του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης για το 2004, κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσίων δαπανών.

Αρκετοί αναλυτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων σε επίπεδα ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v