ΔΝΤ: Ισχυρό ευρώ και μείωση επιτοκίων ζητά από ΕΚΤ

Το ισχυρό ευρώ ενισχύει την παγκόσμια οικονομία, διευκολύνοντας την εξυγίανση των ελειμμάτων του παγκοσμίου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ καθίσταται απαραίτητη η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, εκτιμά ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ.

ΔΝΤ: Ισχυρό ευρώ και μείωση επιτοκίων ζητά από ΕΚΤ
To ισχυρό ευρώ αποτελεί εγγύηση για την εξυγίανση των ελλειμμάτων του παγκοσμίου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη διευρύνεται σε ποιότητα και ποσότητα σε όλες τις γεωγραφικές και οικονομικές περιφέρειες του πλανήτη, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία για ικανοποιητική ανάκαμψη το 2004.

H διολίσθηση του ευρώ σε φυσιολογικότερα επίπεδα κρίνεται απαραίτητη από τον Χ. Κέλερ, ο οποίος σε αυτό το θέμα ταυτίζεται με την πολιτική πρόταση σημαντικού αριθμού των υπουργών Οικονομικών του Ecofin, που υποστηρίζουν την άμεση μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, τα χαμηλά επιτόκια στο μακροπρόθεσμο διάστημα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ οι πληθωριστικών πιέσεις παραμένουν υπό έλεγχο, διευκολύνοντας την επενδυτική πολιτική των επιχειρήσεων και την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.

Η παγκοσμιοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, με χαμηλά επιτόκια στο μακροπρόθεσμο διάστημα, εξαιτίας των χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων, συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Χ. Κέλερ.

Ελπίζω ότι αυτό το σενάριο θα μας οδηγήσει σε ανοδική διόρθωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2004, συμπλήρωσε ο Χ. Κέλερ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ευθυγραμμίστηκε επίσης με τις απόψεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν – Κλοντ Τρισέ και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, ότι το ισχυρό ευρώ θα βοηθήσει στον ισοσκελισμό των ελλειμμάτων των υποψηφίων χωρών της κοινότητας, κατά τη διάρκεια παρέμβασης που πραγματοποίησε στην Πράγα, σε συνέδριο με θέμα την ένταξη των δέκα νέων χωρών μελών της κοινότητας στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v