Μπους: Πρώτα τα κανόνια, μετά το βούτυρο!!!

Προϋπολογισμό αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων παρουσιάσε ο πρόδρος Μπους για το 2005, υποσχόμενος μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στο μέλλον, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται τα ελλείμματα.

Μπους: Πρώτα τα κανόνια, μετά το βούτυρο!!!
του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο προϋπολογισμός του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για το επόμενο έτος (2005) θα φθάσει στα 2,4 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 3,5% σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους χρήσης.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της τετραετίας του Τ. Μπους, συνεχίζει τη στροφή από την πολιτική του πρώην δημοκρατικού προέδρου Κλίντον, που στοιχημάτιζε στην ”οικονομία της σιλικόνης”, έναντι της ”οικονομίας του πολέμου”, που επαναπροτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος για να νικήσει τη διεθνή τρομοκρατία και να προσφέρει κίνητρα ανάκαμψης στην αμερικανική οικονομία με τις πλέον κλασσικές μορφές του κεϋνσιανού μοντέλου.

Ακόμη και το ”φιλικό” προς τον Αμερικανό πρόεδρο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, που ανήκει στον ομώνυμο ρεπουμπλικάνο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, αναγνωρίζει ότι οι εταιρίες που θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τον προϋπολογισμό του προέδρου Μπους, θα είναι οι εταιρίες του αμυντικού τομέα, με άξονες την πολύπαθη Boeing, την Northrop, την Orbital Science και την Lockheed Martin, που θα διαχειριστούν την ”πίτα” των 9,2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του νέου συστήματος πυραύλων και των 3,2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέου μηχανοκίνητου εξοπλισμού.

Η αμερικανική οικονομία θα καταγράψει άνοδο 4,4% το 2004, διευκολύνοντας την αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 1999, εκτιμά ο Λευκός Οίκος στην έκθεση του για τον προϋπολογισμό του 2005.

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οι φορολογικές απαλλαγές που υιοθέτησε η κυβέρνησή του και η διατήρηση των επιτοκίων από τη Fed στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958, θα επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί το 2004 σε υψηλότερα επίπεδα από το 3,1% του 2003.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ένα είδος πατριωτικής αυτάρκειας για την αμερικανική οικονομία, που θυμίζει ξεπερασμένες νοοτροπίες που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’20, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ, στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις, θα καταγράψουν αύξηση της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων, των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του 2004.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών για το επόμενο έτος θα φθάσει στα 402 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 7,1%, ενώ η αύξηση των δαπανών για την προστατευόμενη κατοικία θα φθάσουν στο 9,7% (30 δισ. δολάρια).

Οι Αμερικανοί αγρότες φαίνεται ότι θα καταβάλλουν το υψηλότερο τίμημα για την επιβεβαίωση της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 8,9%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις αγορές, με άξονα τα αμερικανικά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, υποσχόμενος τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στα 237 δισ. δολάρια το 2009, από τα 521 δισ. δολάρια που αναμένεται να εκτιναχθούν το 2004.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της πλουσιότερης οικονομίας του κόσμου θα φθάσει στο 4,4% το 2004, επιτρέποντας τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στα 363 δισ. δολάρια το 2005, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται το επιπρόσθετο κόστος για την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ!

Ο Τζορτζ Μπους κατέστησε σαφές ότι ο προϋπολογισμός με τον οποίο θα οδηγηθεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποσκοπεί ”να υπερασπίσει τη χώρα”.

Αποτελώντας δηλαδή έναν αμυντικό προϋπολογισμό που μετατρέπει το Πεντάγωνο στο μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα της χώρας, αφού θα διαχειριστεί μεταξύ άλλων, 74,9 δισ. δολάρια για την αγορά αμυντικών εξοπλισμών και άλλα 69 δισ. δολάρια για τη έρευνα και ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.

Τα κονδύλια που θα διαχειριστεί το Πεντάγωνο θα αυξηθούν στα 90,7 δισ. δολάρια έως το 2007 για να φθάσουν στα 114 δισ. δολάρια έως το 2009, ενώ οι επενδύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων θα φθάσουν κατά μέσο όρο τα 70 δισ. δολάρια έως το 2009.

Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, η Boeing θα υπογράψει τα πρώτα συμβόλαια 3 δισ. δολαρίων, ενώ η Lockheed Martin θα συνεχίζει την ολοκλήρωση του πλέον πολυδάπανου αμυντικού προγράμματος, το κόστος του οποίου θα φθάσει στα 4,5 δισ. δολάρια για το 2005, από τα 4,3 δισ. δολάρια του 2004.

Το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλες βιομηχανίες του αμυντικού τομέα θα καρπωθούν ουσιαστικά μόνες τους του το ”μάννα” που θα πέσει διαμέσου του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου στα ταμεία τους, αφού οι μικρότερες εταιρίες, μόλις και μετά βίας θα αποσπάσουν από το Πεντάγωνο συμβόλαια αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

Οι επενδυτές όμως και μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον προϋπολογισμό του προέδρου Μπους, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τα κλασσικά προεκλογικά χαρακτηριστικά του, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε εποχή ισχνών αγελάδων το επόμενο 12μηνο, μετά το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της αμερικανικής βουλής εκτιμά ότι τα δημόσια ελλείμματα θα εκτιναχθούν το 2004 στα 520 δισ. δολάρια, κατά 10% σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις, εξαιτίας του κόστους της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Παράλληλα η μεταρρύθμιση του Medicare, που προβλέπει την προσφορά νέου φαρμακολογίου και διεύρυνση της ιατροφαρμακευτική περίθαλψης στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αναμένεται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 140 δισ. δολάρια παραπάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αφού ακόμη και από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους θεωρείται ως ένα μεγάλο δώρο του προέδρου Μπους στους πολιτικούς του συμμάχους των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους δεν σκέπτεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες φαίνεται από αρκετά στοιχεία, όπως την πορεία του δείκτη του Αεροδιαστημικού και αμυντικού τομέα του Standard & Poor’s 500 Aerospace and Defense Index, που εκτινάχθηκε κατά 50% το 2003, αποδεικνύοντας ότι προχωράμε σε αμυντικές επενδύσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε επενδυτής που αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v