Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό «μπάσιμο» στο β΄ τρίμηνο για τη Wall

Με κέρδη πάνω από 3% μπήκε στο β’ τρίμηνο η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στα σχέδια ενίσχυσης ρευστότητας των UBS και Lehman Brothers. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Με ισχυρό ράλι υποδέχτηκε τον Απρίλιο και το β’ τρίμηνο η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στα σχέδια ενίσχυσης ρευστότητας των UBS και Lehman Brothers.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.654,36 μονάδες με άνοδο 3,19% ή 391 μονάδων, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,67%, στις 2.362,75 μονάδες. Άνοδος 3,59% για τον S&P, στις 1.370,17 μονάδες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με μεγαλύτερα κέρδη, ύψους 9,6% για τον τίτλο της Citigroup.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφωνόταν λίγο πριν το κλείσιμο στα 3,5 δις. μετοχές στο NYSE και στα 1,6 δις. μετοχές στον Nasdaq με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών πάνω από το 3 προς 1 και στα δυο χρηματιστήρια.

Οι εκδόσεις μετοχών από UBS και Lehman Brothers αντιμετωπίζονται ως ενδείξεις ότι η πιστωτική κρίση βρίσκεται στο τέλος της, ενώ η αναπάντεχη άνοδος στον βιομηχανικό ISM το Μάρτιο ενισχύει την πεποίθηση ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι προσωρινή.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο, με τους επενδυτές να αποτιμούν ευνοϊκά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πιστωτικής κρίσης, καθώς, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης ολοκληρώνονται σταδιακά.

Στο πλαίσιο αυτό, κέρδη άνω του 13% εμφάνισε ο τίτλος της UBS μετά την ανακοίνωση για διαγραφές ενεργητικού ύψους 19 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο, την απομάκρυνση του προέδρου αλλά κυρίως, την έκδοση νέων μετοχών ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Κέρδη πάνω από 14% και για τον τίτλο της Lehman Brothers καθώς σχεδιάζει να προσφέρει μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές ύψους 4 δισ. δολαρίων λόγω «ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Οι επενδυτές αποτιμούν και την αναπάντεχη βελτίωση του βιομηχανικού ISM το Μάρτιο, σε μια ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης και στο μακροοικονομικό μέτωπο. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 48,6 από 48,3, με τους αναλυτές να περιμένουν πτώση στο 47,5.

Στα θετικά για τις αγορές, τόσο η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών προς τα 101 δολάρια το βαρέλι, όσο και η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Το δικαίωμα της 3E εμφάνισε κέρδη 2,71%, στα 48,1 δολάρια, ενώ το δικαίωματα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 3,41%, στα 14,57 δολάρια. Κέρδη 2,75% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 10,85 δολάρια

Εν τω μεταξύ, το ισχυρό άνοιγμα της Wall Street βοήθησε και τις ευρωαγορές να κλείσουν με ισχυρότατα κέρδη. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.852,6 μονάδες με άνοδο 2,64%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3,38%, στις 4.866 μονάδες. Κέρδη 2,84% για τον DAX 30, στις 6.720,33 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v