Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall εν όψει εταιρικών αποτελεσμάτων

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street, με την προειδοποίηση κερδοφορίας της J.C. Penney να εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών εν όψει της έναρξης ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Απώλειες και στις ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street, με την προειδοποίηση κερδοφορίας της J.C. Penney να εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων εν όψει της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, το σχετικά θετικό κλίμα που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης, λόγω της αναβάθμισης της σύστασης της Lehman Brothers σε “buy” από “hold” στην οποία προχώρησε η Citigroup και της αύξησης κατά 37% των κερδών δεύτερου τριμήνου της Accenture, δεν κράτησε πολύ.

Η προειδοποίηση κερδοφορίας της J.C. Penney επανέφερε την επιφυλακτικότητα στο αγοραστικό κοινό, το οποίο ούτως η άλλως φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Τη διάθεση των επενδυτών για νέες τοποθετήσεις περιόρισαν επίσης τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ειδικότερα, αν και τα προσωπικά εισοδήματα σημείωσαν άνοδο το Φεβρουάριο κατά 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,1%, που είναι η μικρότερη βελτίωση από τον Σεπτέμβριο του 2006, γεγονός που ενέτεινε τους φόβους των επενδυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, άνοδο κατά 0,1% εμφάνισε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος όμως αφ’ ενός ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών και αφ’ ετέρου κινήθηκε εντός της ζώνης που η Fed θεωρεί ικανοποιητική.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 12.216,40 μονάδες, με απώλειες 0,70%, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση η μεταβολή του να διαμορφωθεί στο -1,2%.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.261,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,86% για την ημέρα, αλλά εμφανίζοντας άνοδο 0,1% σε εβδομαδιαία βάση. Με απώλειες 0,80% για την ημέρα και 1,1% για την εβδομάδα έκλεισε ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.315,22 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,01 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, Merrill Lynch, Lehman Brothers, iShares:Russ 2000 και Washington Mutual.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,44 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 2 προς 1. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft, Cisco και Sirius Satellite Radio.

Από τις επιμέρους μετοχές, πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Lehman Brothers παρά την αναβάθμιση της σύστασής της σε “buy” από “hold” από τη Citigroup.

Υποχώρηση κατέγραψαν επίσης και αρκετοί ακόμη τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά την δήλωση της αναλύτριας Meredith Whitney της Oppenheimer & Co., ότι αρκετές τράπεζες είναι πιθανό να μειώσουν τα μερίσματα που θα διαθέσουν στους μετόχους τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,66%, στα 14,05 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε άνοδο 2,29%, στα 10,70 δολάρια. Κέρδη 0,88% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,90 δολάρια, ενώ απώλειες της τάξης του 11,76% στα 0,15 σεντς εμφάνισε το δικαίωματα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις αγορές εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια Μαΐου του Light Crude Oil να κλείνουν στα 105,54 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 1,9%, και τη σειρά Ιουνίου για το χρυσό να ολοκληρώνει στα 936,5 δολάρια η ουγκιά, με πτώση 2%.

Με πτώση ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,43% και έκλεισε στις 5.692,90 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 6.559,90 μονάδες, με απώλειες 0,28%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε 0,50% χαμηλότερα, στις 4.695,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v