Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall

Σε οριακά υψηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ενδείξεις ότι η ρευστότητα στο σύστημα ίσως είναι ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ήπια πτώση στις ευρωαγορές.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ενδείξεις ότι η ρευστότητα στο σύστημα ίσως είναι ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά δέχτηκε πιέσεις κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο λόγω των αρνητικών ειδήσεων για τα μεγέθη των Oracle και Google.

Ωστόσο, μετά το κλείσιμο της αγοράς η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι οι επενδυτικές τράπεζες δανείστηκαν περί τα 30 δισ. δολάρια στην τακτική δημοπρασία της, αλλά δεν έδειξαν ισχυρό ενδιαφέρον για την ξεχωριστή δημοπρασία δανεισμού 28 ημερών.

«Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι τα προβλήματα ρευστότητας δεν είναι τόσο μεγάλα όσο πιστεύει η αγορά και είναι εκείνο που οδήγησε στην εκτίναξη των ασιατικών αγορών και σε ήπια ισχυροποίηση του δολαρίου», σχολιάζει ο κ. Barry Dixxon, αναλυτής της Davy Starbrokers.

Εν τω μεταξύ, κέρδη 5% καταγράφει στο άνοιγμα ο τίτλος της Lehman Brothers μετά την αναβάθμιση σε "buy" από "hold" από τη Citi, η οποία αναφέρει ότι στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή προσφέρει εξαιρετικά ελκυστικό σημείο εισόδου.

Ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από τα σημερινά ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία. Ειδικότερα, ενίσχυση της τάξης του 0,1% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων της αγοράς, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2006.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε μόλις 0,1% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση, και αυτός απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα προσωπικά εισοδήματα σημείωσαν άνοδο 0,5% για τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ενίσχυσή τους στο 0,3%.

Πιέσεις υπήρξαν για τον τίτλο της JC Penney μετά την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Υποχωρεί σήμερα το πετρέλαιο, κινούμενο στα επίπεδα των 106,2 δολαρίων το βαρέλι.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 12.350 μονάδες με κέρδη 0,39%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,67%, στις 2.296 μονάδες. Κέρδη 0,46% για τον S&P 500, στις 1.331 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,43%, στις 5.692 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,63%, στις 4.689 μονάδες. Απώλειες 0,36% για τον DAX 30, στις 6.554 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v