Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στο 0,6% η ανάπτυξη δ' τριμήνου

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,6% κατέγραψε η αμερικανική οικονομία στο δ' τρίμηνο του 2007, βάσει του τελευταίου υπολογισμού, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις της αγοράς.

ΗΠΑ: Στο 0,6% η ανάπτυξη δ τριμήνου
Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,6% κατέγραψε η αμερικανική οικονομία στο δ' τρίμηνο του 2007, βάσει του τελευταίου υπολογισμού, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στο γ' τρίμηνο του 2007 η αμερικανική οικονομία είχε σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 4,9%, ενώ το δ' τρίμηνο αποτελεί την πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου έχει εισέλθει σε διαδικασία "παγώματος".

«Πέραν πάσης αμφιβολίας έχουμε εισέλθει σε ύφεση», υποστηρίζει στο Bloomberg, ο κ. Michelle Meyer, κορυφαίος οικονομολόγος της Lehman Brothers, ο οποίος προσθέτει ότι «η υποχώρηση στην κατανάλωση θα συνεχιστεί, με δεδομένες την πτώση στις τιμές κατοικιών και μετοχών αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους».

Βάσει, δε, των επιμέρους στοιχείων τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, τα λειτουργικά εταιρικά κέρδη υποχώρησαν 3,3%, φτάνοντας στο επίπεδο του 1,57 τρισ. δολαρίων, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Για το σύνολο του 2007, τα εν λόγω κέρδη ενισχύθηκαν 2,7%, ήτοι με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2001, όταν η αμερικανική οικονομία αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε ύφεση.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 2,4% στο δ΄ τρίμηνο, έναντι 2,7% που ήταν το προηγούμενο ποσοστό, ενώ εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων και ενέργειας η άνοδος ήταν της τάξης του 2,5%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 2,3%, υψηλότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς που τις είχαν τοποθετήσει στο 1,9%, αλλά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες του γ΄ τριμήνου, όταν είχαν φτάσει στο 2,8%.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα, για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 366.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v