Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση «παγώνει» εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η πιστωτική κρίση οδηγεί σε κάθετη πτώση την αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων, η οποία άγγιξε τα 652 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας υποχώρηση 40% σε ετήσια βάση.

  • Peter Thal Larsen & Lina Saigol
Η κρίση «παγώνει» εξαγορές και συγχωνεύσεις
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας υποχώρησε η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων στο α΄ τρίμηνο του 2008, καθώς η πιστωτική κρίση και η «καταιγίδα» στις αγορές έβαλε φρένο στην εξαγοραστική δραστηριότητα.

Η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 652 δισ. δολάρια, δηλαδή 40% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Ήταν το λιγότερο ενεργητικό τρίμηνο από το 2004 βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της εταιρίας Dealogic.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τέλος της άνθησης του δανεισμού, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις στις αγορές, έχει καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση αλλά και την αποτίμηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Επιπρόσθετα, η όλη εικόνα ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτικών τραπεζιτών για ενδεχόμενες εκτεταμένες μειώσεις θέσεων εργασίας στον κλάδο, ειδικά σε περίπτωση που η συνολική δραστηριότητα δεν ανακάμψει.

Η πτώση στην αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων συνοδεύτηκε από αντίστοιχη υποχώρηση στη δραστηριότητα ομολογιακών και μετοχικών αγορών. Η έκδοση ομολόγων σχεδόν «πάγωσε» στα 1.030 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, με την αξία κοινοπρακτικών δανείων να αγγίζει τα 600 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 47% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα και οι μετοχικές αγορές δέχτηκαν πλήγμα, με το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο α΄ τρίμηνο από δημόσιες εγγραφές να φτάνει στα 118,5 δισ. δολάρια.

Η πιστωτική κρίση έχει καταστεί περισσότερο σαφής στις περιπτώσεις εξαγορών όπου συμμετέχουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equities), με την αξία της συγκεκριμένης δραστηριότητας να έχει υποχωρήσει 71% (ετησίως) και να φτάνει στα 52,6 δισ. δολάρια.

Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι οι υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, αλλά προσθέτουν πως η δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να είναι έντονη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο εμπορευμάτων.

Όπως σημειώνει ο κ. Tony Burgess, επικεφαλής της διεθνούς μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων της Deutsche Bank, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν υποχωρήσει εξαιτίας και της σχετικής αποχώρησης των private equities από το παιχνίδι.

Ο κ. Burgess τονίζει: «Παρά ταύτα, στρατηγικές συμφωνίες λαμβάνουν χώρα κυρίως στους κλάδους μετάλλων, ενέργειας και κοινής ωφελείας καθώς και στις αναδυόμενες αγορές. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ευρώπη και στην Ασία εξακολουθούν να εξετάζουν στρατηγικές συνεργασίες, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί είναι λιγότερο πρόθυμοι και αισιόδοξοι».

Η εμφάνιση των κρατικών επενδυτικών ταμείων (SWFs) είναι μία φωτεινή διέξοδος. Αυτά πραγματοποίησαν στρατηγικές επενδύσεις αξίας 25 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο, δηλαδή υψηλότερα από το 50% των 48,5 δισ. δολαρίων που επένδυσαν το 2007.

Η Goldman Sachs ήταν ο κορυφαίος ανάδοχος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στις ΗΠΑ. Η JP Morgan Chase συμμετείχε στις μεγαλύτερες συμφωνίες, ενώ η UBS κυριάρχησε στην ασιατική αγορά.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v