Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αδιέξοδο των επενδυτών

Ανεξάρτητα από το ποιο νόμισμα χρησιμοποιούν, οι επενδυτές έχουν αποδεδειγμένα χάσει κεφάλαια από τον Οκτώβριο έως και σήμερα. Και μάλλον «δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν», σημειώνει ο John Authers των “F.T.”.

  • John Authers, Investment Editor
Το αδιέξοδο των επενδυτών
από τη στήλη "The Short View"

Δεν υπάρχει διέξοδος. Όσοι επένδυσαν σε μετοχές έχουν χάσει κεφάλαια και αυτό δεν αλλάζει ακόμη και εάν διασχίσεις την υφήλιο. Η αποτίμηση των απωλειών σου εξαρτάται από το νόμισμα που χρησιμοποιείς.

Εάν «ξεχάσουμε» τις τεκτονικές ανακατατάξεις στις αγορές συναλλάγματος, τότε οι ιαπωνικές, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές έχουν ακολουθήσει ταυτόσημη πορεία από τις 31 Οκτωβρίου 2007.

Σε όρους γεν, ο Nikkei έχει υποχωρήσει 24,1%, ο S&P 500 24,8% και ο FTS Eurofirst 300 24,5%.

Σε όρους δολαρίου, οι τρεις παραπάνω δείκτες έχουν επίσης αποδυναμωθεί από 12,2% έως και 13,1%. Σε όρους ευρώ, υποχωρούν από 19,5% έως 20,4%. Δηλαδή ο ένας δείκτης παρακολουθεί σχεδόν απόλυτα τον άλλο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε εποχές κρίσης η συσχέτιση ενισχύεται. Οι αγορές των ανεπτυγμένων αγορών σήμερα είναι όλες ίδιες, με τις αποτιμήσεις τους να εξαρτώνται από τις τελευταίες ειδήσεις για την πιστωτική κρίση, τις τιμές εμπορευμάτων και τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν στις ΗΠΑ.

Οι κινήσεις των equity funds ίσως να εξηγούν την εικόνα. Από το 2003 οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίοδο υπήρξαν καθαρές εισροές 392 δισ. δολαρίων σε μη αμερικανικά equity funds, σύμφωνα με στοιχεία της Emerging Portfolio Fund Research, και 7 δισ. δολάρια κατευθύνθηκαν σε αμερικανικά equity funds.

Τα αμερικανικά funds έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με εκροές από το 2006. Ο ρυθμός αυτών των εκροών ενισχύθηκε στις αρχές του έτους, αλλά έχει επισκιαστεί από τις εκροές αξίας 58 δισ. δολαρίων (έως τις 19/3) σε μη αμερικανικά equity funds. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων τα αμερικανικά equity funds προσέλκυσαν 22,6 δισ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν χάσει 14,2 δισ. δολάρια.

Ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές μάλλον καθορίζουν τις τοποθετήσεις τους βάσει των συναλλαγματικών αγορών. Η αγορά μετοχών εξαρτάται από το νόμισμα στο οποίο εμφανίζεται υποτιμημένη. Τα macro hedge funds μοιάζουν να εκμεταλλεύονται αυτή τη διάθεση.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v