Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη εμφανίζει η αμερικανική αγορά, με τον Dow να σημειώνει κέρδη 270 μονάδων, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τραπεζικές αλλά και μακροοικονομικές εξελίξεις. Ράλι στις ευρωαγορές με κέρδη 3% για το γερμανικό DAX.

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η αμερικανική αγορά, στην «πρώτη» του β’ τριμήνου, καθώς οι εκδόσεις μετοχών από UBS και Lehman Brothers αντιμετωπίζονται ως ενδείξεις ότι η πιστωτική κρίση βρίσκεται στο τέλος της.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά έκλεισε το «ζημιογόνο» α’ τρίμηνο με ήπια κέρδη, με τους Nasdaq και S&P 500 να υπεραποδίδουν.

Ειδικότερα, ο Dow Jones εμφάνισε απώλειες της τάξης του 7,6% από την αρχή του χρόνου, ο Nasdaq απώλεσε 14,1%, ενώ ο S&P 500 εμφάνισε αρνητική απόδοση της τάξεως του -9,9% στο τρίμηνο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους επενδυτές να αποτιμούν ευνοϊκά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πιστωτικής κρίσης, καθώς, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης ολοκληρώνονται σταδιακά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικά κέρδη άνω του 6% καταγράφει ο τίτλος της UBS μετά την ανακοίνωση για διαγραφές ενεργητικού ύψους 19 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο, την απομάκρυνση του προέδρου αλλά κυρίως, την έκδοση νέων μετοχών ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Κέρδη πάνω από 3% για τον τίτλο της Lehman Brothers καθώς σχεδιάζει να προσφέρει μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές ύψους 4 δισ. δολαρίων λόγω «ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Οι επενδυτές αποτιμούν και την αναπάντεχη βελτίωση του βιομηχανικού ISM το Μάρτιο, σε μια ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης και στο μακροοικονομικό μέτωπο.  

Στα θετικά για τις αγορές, τόσο η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, όσο και η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών στα μηνιαία στοιχεία πωλήσεων αυτοκινήτων, οι οποίες αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 13% το Μάρτιο.

Ο Dow Jones κινείται στις 12541 μονάδες με άνοδο 2,27% ή 270 μονάδων, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 2,35%, στις 2.332 μονάδες. Άνοδος 2,28% για τον S&P, στις 1.352 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώνεται στις 5.856 μονάδες με άνοδο 2,70%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 2,57%, στις 4.875 μονάδες. Κέρδη 3,02% για τον DAX 30, στις 6.732 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v