Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O επώδυνος Μάρτιος των hedge funds

Ο Μάρτιος αποδείχτηκε εξαιρετικά σκληρός για τα hedge funds, με τη μέση πτώση τους να ξεπερνά το 2,4% και τους επενδυτές να απαιτούν «πίσω» τα κεφάλαιά τους, φοβούμενοι την ισχυρή πιστωτική κρίση.

  • James Mackintosh
O επώδυνος Μάρτιος των hedge funds
Τα hedge funds βρέθηκαν αντιμέτωπα με ένα από τα χειρότερα «ξεκινήματα» έτους στην ιστορία τους, καθώς ο Μάρτιος αποδείχτηκε ένας από τους πλέον επώδυνους μήνες για τον κλάδο.

Τα ημερήσια στοιχεία από τη Hedge Fund Research αποκαλύπτουν ότι η μέση απώλεια των funds τα οποία «παρακολουθούνται» από τον δείκτη HFRX που διατηρεί ο όμιλος έφτασε στο 2,4% τον Μάρτιο, δηλαδή βρέθηκε αντιμέτωπο με τον χειρότερο μήνα από το 1998, όταν είχε καταρρεύσει το Long Term Capital Management.

Ο Ιανουάριος, επίσης, ήταν ένας «φτωχός» μήνας, του οποίου όμως η κακή πορεία καλύφθηκε από την ανάκαμψη του Φεβρουαρίου.

Ο άσχημος Μάρτιος αποτέλεσε «συνέχεια» των αρνητικών ανακοινώσεων αρκετών κορυφαίων παικτών του κλάδου. Αρκετά μεγάλα funds, τα οποία ειδικεύονται και ακολουθούν επενδυτική στρατηγική σε «προϊόντα» αξίας, δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα από τις έντονες διακυμάνσεις στα spreads των ιαπωνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν ισχυρές πωλήσεις αλλά και απώλειες.

«Ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για να κερδίσεις ιδιαίτερα στις αγορές σταθερού εισοδήματος», υποστηρίζει επενδυτής σε hedge fund και προσθέτει: «Έως κάποιο βαθμό όλα πήγαν στραβά για κάθε επενδυτικό κλάδο».

Μεταξύ των πλέον «ηττημένων» ήταν μεγάλα ονόματα όπως το Endeavour Capital, με πτώση 34% τον Μάρτιο, το βασικό κεφάλαιο του London Diversified Fund Management, με πτώση 10% από τις αρχές του έτους και το βασικό κεφάλαιο του John Meriwether, με απώλειες 28%.

Το 2008 είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος για τα hedge funds, καθώς οι τράπεζες αποχωρούν από μοχλευμένες εξαγορές, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, με τα μετρητά να θεωρούνται η «ασφαλέστερη επιλογή».

«Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο άλλο έτος στο οποίο ο κλάδος να είχε τόσο δύσκολο ξεκίνημα», σημειώνει ο κ. Kenneth Heinz, πρόεδρος της HFR.

Πάντως τα hedge funds τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τα μεγάλα χρηματιστήρια και ιδιαίτερα από τον λονδρέζικο FTSE 100, ο οποίος υποχώρησε 11,9% στο α΄ τρίμηνο, δηλαδή βρέθηκε αντιμέτωπος με το χειρότερο τρίμηνο από τη δημιουργία του το 1994.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v