Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τo χειρότερο τρίμηνο από το 2002 για τη Wall

Με κέρδη έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street, ολοκληρώνοντας όμως το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο του έτους με την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. Μικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Με κέρδη έκλεισε στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, ολοκληρώνοντας ωστόσο το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο του έτους με την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, λόγω των ανησυχιών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και των προβλημάτων του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του τριμήνου ανοδικά -αν και αρκετά κάτω από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του- και συγκεκριμένα στις 12.262,89 μονάδες, με κέρδη 0,38% για την ημέρα, εμφανίζοντας όμως απώλειες της τάξης του 7,6% από την αρχή του χρόνου.

Ο Nasdaq έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,79%, στις 2.279,10 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 14,1%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 1.322,70 μονάδες, με άνοδο 0,57% για την ημέρα, με αποτέλεσμα η επίδοσή του στο τρίμηνο να διαμορφωθεί στο -9,9%.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, την ανοδική αντίδραση τροφοδότησαν κυρίως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, αλλά και η υψηλότερη των εκτιμήσεων βελτίωση που εμφάνισε ο δείκτης Chicago PMI στις ΗΠΑ το Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Paulson ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης των αγορών, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Fed, η οποία πλέον εκτός από τον ρόλο του ρυθμιστή της νομισματικής πολιτικής θα λειτουργεί και ο ρυθμιστής των χρηματοοικονομικών αγορών, καθώς και η δημιουργία αρμόδιου οργάνου, το οποίο θα αναλάβει την εποπτεία της στεγαστικής πίστης.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ "πρότεινε" επίσης την ενοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) με την αρμόδια επιτροπή για συναλλαγές επί εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Organisation), σε μια αρχή, ενώ ανακοίνωσε ότι τόσο τα hedge funds όσο και τα private equity θα ερευνώνται πλέον περισσότερο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τα εν λόγω μέτρα σε συνδυασμό με την βελτίωση του δείκτη Chicago PMI το Μάρτιο στο 48,2 αντί 44,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, αλλά και η μείωση των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 2. Οι υψηλότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στους τίτλους των Schering-Plough, Citigroup, Merck και Micron Technology.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου το 1,26 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 4 προς 3. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Cisco, Intel, Microsoft και Oracle.

Από τις επιμέρους μετοχές, αξιόλογα κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Citigroup μετά την ανακοίνωσή της ότι προχωρά στο διαχωρισμό των τμημάτων που αφορούν τις πιστωτικές κάρτες.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης η General Motors και η JP Morgan, ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο τίτλος της Merck μετά δημοσιοποίηση αρνητικής μελέτης για φαρμακευτικό σκεύασμα που παράγει η εταιρία σε συνεργασία με την Schering – Plough.

Το δικαίωμα της 3E εκτινάχθηκε κατά 4,30%, στα 46,83 δολάρια, ενώ το δικαίωματα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,28%, στα 14,09 δολάρια. Απώλειες 1,31% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 10,56 δολάρια, ενώ κέρδη 13,33% εμφάνισε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,17 σεντς.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αγορές εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια Μαΐου του Light Crude Oil να υποχωρούν στα 101,50 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 3,9% και τη σειρά Ιουνίου στο χρυσό να κλείσει στα 920,5 δολάρια η ουγκιά, με πτώση -1,7%.

Όσον αφορά τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, στην τελευταία συνεδρίαση του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου εμφάνισαν μικτή εικόνα.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 5.702,10 μονάδες, με κέρδη 0,16%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24%, στις 4.707,07 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 0,38% χαμηλότερα, διαμορφούμενος στις 6.534,97 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v