Το χειρότερο τρίμηνο για τις μετοχές από το 2002

Το α΄ τρίμηνο του 2008 απέκτησε τη θέση του στην Ιστορία. Ήταν το χειρότερο για τις παγκόσμιες μετοχές από το γ΄ τρίμηνο του 2002. Όμως οι αναλυτές αποφεύγουν να υποβαθμίσουν τις μακροχρόνιες προβλέψεις.

  • John Authers, Investment Editor
Το χειρότερο τρίμηνο για τις μετοχές από το 2002
Το πρώτο τρίμηνο του 2008 απέκτησε θέση στην Ιστορία. Ήταν το χειρότερο για τις παγκόσμιες μετοχές από το γ΄ τρίμηνο του 2002.

Οι αναλυτές έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι τα κέρδη θα είναι χειρότερα στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς απ’ όσο ήταν έναν χρόνο πριν, ειδικά στις ΗΠΑ. Αποφεύγουν όμως και αυτοί να υποβαθμίσουν τις μακροχρόνιες προβλέψεις τους. Η Ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη ενδεχόμενα πτώσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, οι αναλυτές περιμένουν άνοδο κερδών 15% για τις εταιρίες του S&P στο σύνολο του έτους, πυροδοτούμενη από την αύξηση 29% στα κέρδη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και με τη βοήθεια της χαμηλής βάσης σύγκρισης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά τη γενική άποψη ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε περίοδο ύφεσης, κανένας κλάδος δεν προβλέπεται να υποστεί μείωση κερδών.

Πλην των χρηματοοικονομικών τίτλων, οι χρηματιστές περιμένουν άνοδο κερδών του S&P στο 7% κατά το α΄ τρίμηνο. Ξεκινώντας από το φετινό γ΄ τρίμηνο, αναμένεται αύξηση τουλάχιστον 14% μέχρι το τελικό τρίμηνο του 2009 -αριθμοί που δεν συνάδουν ούτε προς ύφεση ούτε προς περισσότερο αυστηρούς όρους πιστώσεων.

Παγκοσμίως, η Societe Generale καταδεικνύει ότι η τριμηνιαία μεταβολή στις προβλέψεις για τα φετινά κέρδη εταιρικών κερδών από εταιρίες του παγκόσμιου δείκτη MSCI, που καλύπτει τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλανήτη, έχει υποχώρησει μόνο κατά 4%.

Στις δύο τελευταίες υφέσεις είχαν προηγηθεί πολλά τρίμηνα κατά τα οποία οι προβλέψεις υποβαθμίστηκαν στο ήμισυ και πλέον. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες υποβαθμίσεις.

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία; Σχεδόν κανένας δεν δείχνει να πιστεύει στους αριθμούς, οπότε οι traders μπορεί να μην επενδύουν με βάση τέτοιες αισιόδοξες προβλέψεις. Σε καιρούς κρίσης είναι προβλεπόμενο να υπάρχει σύγχυση. 

Ένας δεύτερος λόγος αισιοδοξίας ίσως είναι ότι αυτές οι προβλέψεις μπορεί να βγουν αληθινές. Όμως είναι δύσκολο να το πιστέψουμε.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v