”Χαρακτήρα” επέδειξε η Wall

Ψυχικά αποθέματα φαίνεται ότι είχε η Wall στο τελευταίο κυρίως ημίωρο της συνεδρίασης, κατορθώνοντας να κλείσει με ουσιαστικά κέρδη, παρά τους ”τριγμούς” που επέφεραν στην αγορά τα σκάνδαλα από IBM και Martha Stewart, ενώ θετική επίδραση είχε η υποχώρηση των απολύσεων το Μάιο από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, κατορθώνοντας να ”προσπεράσει” τις αρχικές επιφυλάξεις της ύστερα από τη γνωστοποίηση των σκανδάλων με τις IBM και Martha Stewart.

Συγκεκριμένα, η IBM ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), έχει ξεκινήσει επίσημα έρευνες σχετικά με τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας υπολογιστών στο 2000 και 2001, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 3%.

Παράλληλα, στο στόχαστρο της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και της SEC βρίσκεται η Μάρθα Στιούαρτ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας ειδών κατοικίας που φέρει το όνομά της, κατηγορούμενη για inside trading στις μετοχές της ImClone. Οι μετοχές της Martha Stewart Omnimedia υποχώρησαν περί το 15%.

Εξάλλου, κατά 53% υποχώρησαν οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν από τις αμερικανικές εταιρίες στη διάρκεια του προηγουμένου μήνα, αποτελώντας μια σοβαρή ένδειξη βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας ερευνών στην εργασιακή αγορά, Challenger, Gray & Christmas.

Η μετοχή της FedEx σημείωσε πτώση της τάξης του 1,5%, ύστερα από την ανακοίνωση περικοπής 14.000 εργατικών θέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού εργατικού της δυναμικού, προκειμένου να περιορίσει το κόστος.

Ωστόσο, κέρδη της τάξης του 3% κατέγραψε η Honeywell, ύστερα από την αναβάθμισή της σε buy από την Prudential. Άνοδο περί το 12% κατέγραψε και η Brocade Communications, ύστερα από την αναβάθμισή της από την Merrill Lynch.

Πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Intel, καθώς σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, οι παγκόσμιες πωλήσεις επεξεργαστών το 2003 και 2004, δεν αναμένεται να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες της αγοράς.

Εξάλλου, η SoundView Technologies υποβάθμισε την Xilinx και την Altera σε neutral, με τις μετοχές των εταιριών να κινούνται πτωτικά.

Η Εθνική παρέμεινε στα 3,04 δολάρια, ενώ αμετάβλητη στα 15,55 έκλεισε και η 3Ε. Ο ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,54% στα 5,51 δολάρια.

Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,28% στις 8922,95 μονάδες, ενώ περί το 0,81% ενισχύθηκε ο Nasdaq στις 1603,56 μονάδες. Κέρδη περί το 0,47% κατέγραψε ο S&P στις 971,56 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v