Μέχρι τέλους διατηρήθηκε το ράλι στη Wall

Τα στοιχεία για το δείκτη PMI του Σικάγο ”έθρεψαν” εκ νέου τις προσδοκίες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας παράλληλα τη Wall Street σε υψηλά κέρδη στο κλείσιμο της εβδομάδας και του μήνα.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το δείκτη PMI οδήγησαν σε υψηλά κέρδη την αμερικανική αγορά, καθώς ενίσχυσαν εκ νέου την αισιοδοξία για ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Θετικά επέδρασε ακόμη στην πορεία των μετοχών, και η υποβάθμιση του επιπέδου επιφυλακής για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος των ΗΠΑ σε ”κίτρινο” από ”πορτοκαλί”.

Ειδικότερα, υψηλή άνοδο σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης PMI του Σικάγο στο 52,2 το Μάιο από το 47,6 του Απριλίου. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 49.

Ακόμη, οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν οριακά κατά 0,1%, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα στοιχεία για τα προσωπικά έσοδα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,1% των προσωπικών δαπανών, ενώ αμετάβλητα περίμεναν τα έσοδα.

Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν υποχώρησε στο 92,1 από το 93,2 τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για οριακή υποχώρηση στο 93.

Κέρδη περί το 3% κατέγραψε η μετοχή της AOL Time Warner, καθώς κατέληξε σε συμφωνία για τη λήξη της δικαστικής διαμάχης με την Microsoft αναφορικά με το πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet, Netscape, σύμφωνα με την οποία η τελευταία καλείται να καταβάλλει το ποσό των 750 εκατ. δολαρίων στην AOL.

Περί το 3% ενισχύθηκαν και οι μετοχές της Home Depot, ύστερα από την ανακοίνωση εξαγοράς ιδίων μετοχών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, αλλά και επενδύσεων της τάξης των 4 δισ. δολαρίων.

Κέρδη καταγράφει και ο τεχνολογικός κλάδος, με τις McData, EMC και Brocade Communications να ενισχύονται σημαντικάν και την πρώτη να καταγράφει ράλι ανόδου, κατά 21%.

Απώλειες 0,95% σημείωσε η Εθνική στα 3,12 δολάρια, ενώ και ο ΟΤΕ υποχώρησε 0,19% στα 5,34 δολάρια. Η σημείωσε πτώση 1,59% στα 15,50 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,60% στις 8850,26 μονάδες ενώ περί το 1,33% αυξήθηκε και ο Nasdaq στις 1595,91 μονάδες. Ο S&P σημείωσε κέρδη 1,47% στις 963,61 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v